14 MINGGU 4HARI 🤰 "BERPUASA"

assalammualaikum momy2 ... Sy ad sedikit soalan nk bertanya , sy mengandung dh 14minggu.. Sy nk tnya lah.. Boleh ke sy berpuasa.. Setakat ni dh 4HARI sy berpuasa.. Lapar tu lapar. tp sy tahankn diri.. Jd BAHAYA tak utk KANDUNGAN sy.. Tak ap ke sy terus BERUASA .. ? #ingintahu

15 Balas

wanita mengandung wajib berpuasa ya sis tetapi setakat yg termampu. kiranya setiap hari kena niat puasa dan berbuka jika rasa xmampu. jgn sebelum puasa dah xnak puasa tu salah ya.

1y ago

ye betul.. sy setiap hari sahur setiap hari niat puasa. tp tgk takat mana sy mampu.. usaha jugak nk berpuasa sbb wajibkan. kalau sy da rasa nk pitam, pening kepala sy berbuka.. x boleh niat xnk puasa melainkn sis mmg ada mslh kesihatan atau dinasihatkan oleh dr tuk elak berpuasa. kalau rasa bimbg dan memberi kemudaratan pd kandungan dan diri sis boleh je x puasa tp kena ganti puasa dan byr fidyah