Makanan Berkhasiat

Assalammualaikum, hi minta kongsi ilmunya ya. Isteri saya sekarang mengandungkan anak pertama kami, baru 5 minggu. Tapi, cabaran kami ialah sekarang kami terpaksa LDR. Jadi, sy nk tanya untuk saya sediakan makanan yg berkhasiat untuk isteri saya, apa yg boleh saya belikan ya? Ada cadangan tak? Yang boleh di order melalui Foodpanda atau Grab ke.#firstbaby #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

Bagus la encik ni. Boleh order apa apa asalkan pemakanan seimbang. Ada setengah pinggan sayur dan buah, suku pinggan protein (ayam, ikan, daging, telur, tauhu, tempe) dan suku karbohidrat (nasi, mee, roti). Jangan order makanan separuh masak macam telur separuh masak atau processed meat macam sausage, ham. Supplement boleh beli folic acid atau multivitamin untuk kehamilan macam blackmores pregnancy. Belikan susu ibu mengandung (eg similac mum, anmum materna). Ada yang ada dha, baik untuk otak baby, dan ada probiotic tolong mummy yang sembelit. Kadang kadang, saya akan ambil brands essence of chicken. Tak selalu kerana mahal.

Wsalam, tahniah diatas kehamilan isteri. Sy kongsikan pnglmn pregnant semasa pjj dgn suami. 1) tanya dlu if dia ada morning sickness atau x. Klu ada, tanya apa yg dia blh mkn. Klu x ada, free to buy anything (bukan instant) & blh belikan susu utk isteri. 2) buah-buahan. Selalunya klu morning sickness, tekak akn jd pahit/loya. Jd sy selalu stock buah2 (oren, delima - snacking, limau/lemon - squeeze dlm air masak jika xblh minum plain water) 3) supplement - folic acid. Ini hari2 perlu mkn smpai buka buku pink. Dh buka nnt nurse akn tukar ubat bgantung pd result ujian darah.