Minum air gula

assalam..mau share pengalaman harini,minum air gula..lepas sejam muntah keluar semua.. kena ulang lagi minggu depan 😌☹️ sapa ada pengalaman mcm ni.. #firstbaby #11w

21 Balas

Mcm sy la minggu lepas, minum kali ke dua, tp klu nak minum lagi balik, minum guna air sjuk dan jgn berhenti2, sy time minum smua ok, tp selang sejam sy pening nak pitam then tu Dr minta nnt minum balik, kli kedua minum balik pun sma pening nak pitam, then sy kena ksi baring n tidur smntara tunggu 2jam.syukur smua ok. Klu rasa nak muntah try la baring n tidur. Lebih baik minum balik dari on gdm, sengsara. 😭

4y ago

oh mcm tu...

Saya pon minggu 11w nurse schedule minum air gula then muntah after 15mins. Kemudian set next appointment.. Saya skip 3 appointment minum air gula. At 17weeks baru success sbb alahan dah berkurang. Nurse kd yg incharge saya baik2 sgt memahami.

4y ago

oh yaka sis..sy skrg dh msuk 12 w. tp msih alahan..sbb tu mgkin sy muntah😌 mggu dpn app kedua.hrp2 la sucsess..risau sgt muntah lagi😅

sy pn muntah lepas sejam tp takde plak KK minta ulang minum. katanya kalo ms tengah minum tu muntah, yela kena repeat sbb gula tak sempat digest. kalo da lebih 30 40 minit tu spttnya gula da start digest. takde masalah dah

4y ago

huhu tgk atas nurse juga la kot. cuma cam sy.. sy mmg x mampu minum sekaligus, minum rilex smbil main hp. anggap minum air oren twister tu sbb manis air tu. pstu duduk diam2. cam sy, kalo baring..lg cpt muntah. sbb sy da settle 2 kali minum tu. so sy noticed badan sy lg cpt nk muntan if baring..so sy duduk je. pstu awk dtg la awal ms air gula tu suam2 lg. x la rasa likat sgt.

Siannyer sy mmg xsuke minum air gula sbb tu sy tahan sehabis mungkin supaya xmuntah.. Xnak ulang2 seksa.. Lain kali bawak minyak angin.. Lps minum tu sapu minyak angin kt dada kt hidung bg hilang sikit rasa mual tu..

4y ago

Amin 😘😘

Orng kata jangan minum air bergula selama seminggu cer try insyaallah boleh. Mcm saya jenis tak minum sangat air yg bergula nie ttibe kne minum air gula pulak Alhamdulillah okay maybe sbb jarang kne air manis kot hehe

4y ago

wah boleh pakai ni tips 😅 trima ksih sis..

jangan berhenti2 minum @ sikit2 nnt lg nak muntah..sy minum sekali nafas.... tarik nafas dl, selawat . terus minum. alhamdulillah berjaya minum semua... next minum utk kali ke-2 pulak.

4y ago

sy pun mcm ni tdi..minum ok je xda masalah.. lepas 1 jam.. mual pula, trus muntah.. 😅

Huhu mmg perit minum tp awk fikir lapar je sblum minum tu. Mcm sy tarik nafas minum dua kali teguk. Pastu relax sekejap. Standby minyak angin kat idung dok diam2 atau try tdur ke jgn bnyk fikir.

4y ago

ye sama dengan saya sis mmg da stanby minyak angin...pas hbis je mnum trus bau mnyak angin bia potong sikit..lepas ambik darah kali kedua tu trus la muntah balik nasib sempat tahan...seksa btol..🤣🤣🤣..mata kejap2 tgok jam..alhamdulillah result smue ok..☺️☺️

saya terpaksa repeat 4 kali minum air gula sebab muntah... dua kali minum gagal, dua kali berjaya alhamdulillah. paling sakit hati, dahnak 30minit terakhir boleh pula termuntah aduhaii

4y ago

Allahu..😌 sy 1 jam lagi muntah.kluar semua 😂

Awal nye kene minum air gula? Kita sama 11weeks..tapi doc suruh minum air gula 16w dgn 28w nnt ..sbb saya masih alahan teruk lagi..semoga kita semua berjaya 💪🏻 minum air gula 😬

3y ago

boleh pergi ke klinik swasta minum air gula berperisa oren..sejuk lagi..sedap

kakak saya minum air gula dia cakap mintak kt nurse nk minum awal pagi sbb air tgh panas tak rasa sngt and kalau termuntah balik air tu jgn gtau nurse nnti depa suruh minum balik

4y ago

Btul