Boleh solat tak

Assalam hi . sy nk tnye .. sy ambik depo .. 2 mnggu lepas tu sy period 15 hari . then bleh solat mcm biasa selama 10 hari . pastu skrg ad balik spotting wrna hitam n skrg kluar lendir darah dah tp xbnyk lagi mgkin prgkat awal . Tu period k ? atau kesan depo ? jd sy bleh solat mcm biasa atau x ? sbb sy was was . sblm ni period sy teratur je tiap bulan . mmg awal awal spotting mcm ni . trima kasihh

2 Balas

Tempoh suci mestilah sekurang2nya 15 hari sis. Kurang 15 hari kira istihadah=kena solat. Dari Mufti Wilayah: Haid dari segi istilah syarak ialah darah tabi’i yang keluar daripada pangkal rahim perempuan ketika badannya sihat dalam tempoh tertentu.[ al-Wajiz fi al-Fiqh al-Islami 1:118 ] Sementara istihadah menurut syarak ialah darah penyakit wanita yang keluar daripada hujung urat yang berada di bawah rahim yang dikenali sebagai ( العاذل) selepas tempoh sebanyak-banyak haid atau selepas tempoh sebanyak-banyak nifas atau darah keluar berterusan selepas hari kebiasaan haid. [al-Wajiz fi al-Fiqh al-Islami 1:126] Seterusnya, ciri-ciri istihadah ialah: -Keluar darah sebanyak 2 kali yang diselangi oleh tempoh suci yang kurang 15 hari -Keluar darah selepas tempoh sebanyak-banyak haid 15 hari -Keluar darah kurang daripada 24 jam -Keluar darah sebelum umur 9 tahun -Keluar darah selepas tempoh 60 hari nifas Daripada pengertian istihadah serta ciri-cirinya, dapat disimpulkan bahawa istihadah ialah darah yang keluar bukan waktu kebiasaan haid mahupun nifas atau dengan kata lain pada tempoh suci.

kalau ambik depo period memang dah tak teratur sis.

4mo ago

jd ni kirenye period la kan ? xbleh solat ?