Gastrik semasa mengandung

Assalam & hi, siapa yg pernah alami gastrik semasa mengandung terutama masa petang n malam, walaupun da makan.. sendawa makanan yg x lepas, angin mencucuk perut & dada..#bantusharing #mommybuntu . Boleh kongsi cara utk tangani, atau kurangkan rasa ni?

14 Balas

Dr beri sy ubat tahan muntah dan ubat angin. Kena minta Dr ubat ni. Bagitahu hamil. Selamat sikit. Kdg takut nk beli sendiri. Kalau tak makan ubat ni sebelum makan, mmg muntah balik mknn tu. Dan kdg kena try and error mknn kita makan. Sy muntah kalau makan coklat. Tak kisah roti coklat ke, coco crunch ke.... mmg muntah. Time mlm kalau tak leh tidur mmg minyak cap kapak sy sapu kat kepala. Kdg sapu kat kain buat tutup muka. Baru lega. Yg penting angin kena kasi keluar. Sy angin banyak. kentut sendawa semua ada.

samalah sy...tp dr xbg sy mkn pedas dan masam lgsg wlpn skit sb sy sng skit perut...dahtu klu mai lapaq, ketaq kaki2...setakat mkn ringan2, xmkn nasi, xkenyang pulak tu...dah gg skit..sblh je blh kunyah...lg bertambah sdih sb asyik kna kunyah...smpy nak mual tgk nasi.. klu skit jgk, sy mkn ubt air dr bg..wrna putih atau gaviscon utk pedih ulu hati

Sy sapu mnyak je n lps tu jaga waktu makan nk kne kerap,, nk kne makan n snacking je,, elok time snacking tu mkn kekacang,, or buah or salad,, apa2 yg boleh mngenyangkan.. Sy makan sikit efek kt baby perutnya kecik,, doktor suggest mkn byk kali dlm kuantiti sikit,, sbb perut cpt senak dlm ada baby.. Sy dah 34w

sma la bru² nie.. pg hospital doktr bg pcm hilang sakit lps stgh jam mkn, test air kencing pulak kencing kotor, blk dpt ubat antibiotic je.. bila dah smpi umh perut mencucuk² sakit, pg klinik doktr bg gaviscon.. lps mkn gaviscon terus tido, bgn lwt mlm alhamdulillah perut hilang dah sakit

Sy minum ESP shaklee alhamdulillah gastrik okay sampai sekarang. Dulu sblom pregnant lg gastrik yg teruk almost everyday telan ubat. So try la. InsyaAllah membantu

sy mkn ubt thn muntah tu..&slalu mkn dikit2 snack,buah/sayur perut tu xblh kosong &sy mnum obt gastric doktr bagi..

org2 tua cakap angin medu sis,sy pon ada...sy sapu ubat dekat atas perut n belakang...

Cuba gaviscon.. Sy pun mcm tu.. Dh mkn pun mcm x mkn pedih ulu hati smue

saya pun gastrik masa pregnant ni. doktor bg ubat belcid suspension.

saya minum nestum.. nestum baik untuk mengelakkan gastrik