Tak suka air masak

Assalam semua saya nak masuk 10w pregnant. Tp mmg x suka air masak. Minum je trus rasa mual + payau mulut pahit sngat2. Tp kalau vitagen less sugar, milo, jus buah camtu elok pula minum. Air putih je susah nak telan. Cemana ye sis2 skalian? Kang x minum air masak tak elok pula, nak minum tekak xleh nak trima pula. Btw air kami kat rumah ni air coway. Mmg takleh la nak telan air payau je rasa mulut ni

46 Balas

saya masa prgnt 7-10w, mmg mcm tk. mkn je muntah. minum pun mutah. sampai kan saya mmg dh tak ada tenaga lngsung then admitted dekat osptal. 2 mlm, drip 15 botol. sakit gile masa tu. mlm2 ngis rindu anak prtama. masa mngandung anak prtama, 1 alahan pn xda. since dr tu, doc cakap, kalau tak makan tak boleh keluar osptal. xminum xdpt kluar hosptal. try n error dekat ward masa tu. beli teh boh 3n1 tu.. then minum.. sehari minum sampai 4 uncang. doc kasi je. sbb masa tu truk sgt dh kan. lps tu mknn hosptal mmg tak masuk trus lah.. beli mee dekat kantin. tapau luar. jumpa la mee daging. mkn la me dging & teh tarik boh tu smpai saya ada tenaga balik. then doc pn suruh balik. doc cakap masa tu, kena try & error. kalau tak masuk aik kosong, cuba air manis. sbb kta dh bnyk muntah kan. energy dh tak de. gula pn dh habis.. alhamdulillah. skrang dh 14 week. gula ,hb cantik je. tkut juga sngkut gula 😭 sbb sampai sekarang air tu je yg dpt minum. lgi pn saya mmg tak dpt ambil gula tambahan. apa2 mknn mnis, air manis mmg out. mmg jd mutah. kecuali air teh tu. u kena try & error. jgn sampai cik kurang gula mcm saya. terpanjang pulak trtulis pengalaman baru untuk saya mngandung bby 2nd ni.

Normal sis.. sy pn mase 1st trimester mmg xleh mnum air masak.. before pregnant dh biase bgn tdo terus minum.. tp pregnant xleh mnum.. dh masuk trimester ke2 bru okay.. kalau sis xleh minum xpe.. sis try minum air sunquick tanpa gula.. elakkan air yg manis2 bergula.. tp nt sis masuk 2nd trimester akan ok.. don’t worry.. kalau nk minum air kosong try time perut dh kyg n minum skit2 n suam.. sy bt cmtu okey je xde sangkut gdm ke ape..tp still tiap org bdn lain2.. so kalau blh sis try jgk mnum air ksong cume cari waktu yg sesuai dgn sis kne experiment skit dgn bdn sndri.. jgn xmnum lgsg.. huhu..

Kalau saya 1st trimster, air masak tak boleh, dia kena air masak yang disejukkan dalam peti ais. hahaha. mmg minum air sejuk laa smpai la hbis alah. macam kawan sya, air coway tak boleh, semua tak boleh, last2 rupanya air spritzer je dia boleh minum😂, mmg hsbnd dia beli berkotak air mineral tu. Try minum mineral water sis, minum jgn lps makan, jarakkan. Sbb sya dri awal prgnant smpaai prut nk 8 bulan ni, kena jarakkan air masak dgn makan, kalau makan lps tu trus minum, mmg akan muntahh, ntah la kenapa, tapi sllu mcm tu😅

sama gn sy tkleh nak telan air masak dr awl hngga prtghan ngndung..tpi sy minum air bali kosong..rebus bali tnpa gula ya..minum air bali bagus sbb tk nk sangkut air kencing kotor...sbb klu kte kurang minum air masak tkut sngkut air kencing kotor saja..sbb tu sy minum air bali ksong..lps dr tu slow2 la minum air masak sejuk @ berais...klu yg brais tu tnggu cair ais batu bru sy minum..sy dpt minum mcm tu walaupun tk byk tpi at least mmg kne minum air masak sehari tu...klu sy lbh pd air bali ksong la...😀

sy pun sama.sblum pregnant memang kehulu hilir bawa botol air.mmg suka je mnum air masak.bila pregnant xlalu telan.air masak rasa terlalu tawar trlalu payau😅minum je nk muntah.bila letak jd air sejuk, rasa berangin pulak perut minum air masak sejuk..pastu sy minta suami blikn air mineral bru la rasa ok skit nk telan.ntah bg sy air mineral teksture dia rasa lebih ringan dr air masak.telan pun rasa xlanggar tekak sgt 😂😂sis try mnum air mineral btol kecil dlu.klu ok blh truskan

sy dulu pun alami benda sama..sirap je boleh telan.. air putih push jgk minum sis. kalau sy coway sejuk tu bawa bekal sebotol besar pergi opis . kena sedia air manis atau sirap suku gelas atau kurma. sy minum selang seli. minum air masak separuh..pastu teguk air sirap skali atau gigit kurma. berulang2 sampai hbis 2 liter sehari..nampak rumit tp tu je jalan yg ada utk elak air kencing kotor dan msalah lain jika kurang air masak. harap perkongsian nii membantu.

Kena paksa, try and error untuk semua jenis air masak yg ada. Air masak ni sgt penting terutama utk ibu mengandung. Dr x pernah lupa utk pesan minum air masak secukupnya dekat buku pink.. Jadi mau x mau kena usaha jg. Vitagen biarpun less sugar, milo, jus buah ni x baik jg, tinggi kandungan gula kang sangkut gdm lagi susah, milo plk ada kandungan kafein so tak digalakkan sgt untuk minum setiap hari..

1y ago

saya masa awal² pregnant pun susah nak minum air masak. tpi sy cuba semua air masak. last² sampai skrg melekat ngn SPRITZER. law minum air jenama lain. mmg muntah balik. sbb dah sesuai dgn spritzer. sis try & error utk semua jenis air masak. paksa minum

risau kena kencing manis kalau asyik minum milo, vitagen less sugar pun sy rasa manis. minum air yg sejuk x boleh jgk ke. sepanjanh pregnant sy minum je air ais yg coway yg cool tu. org kata nnti anak bsr kalau minum air sejuk, tp anak sy x bsr pun 2.37 je. mil kata nnti baby senang dpt athsma tp penyakit ni doc kata dari keturunan. so sy minum je, xde masalah

huhu masa sya preggy ank 1st cmtu...smpai gantung drip....msuk wad...last2 3rd trimstr bru terpk nk ltk mna2 pati kedlm air kosong biar bg rsa lain skit n ada kaler, cm sya suka ltk sesudu pati delima atau sirap dlm 500ml air...fuh lega..tpi tula air kosong tetap xleh mnum jnji bukan air manis..all the best sis..ni cra sya...moga sis dipermudahkn urusan

air masak sangat penting. kurangkan manis. macam saya air masak sulam dengan air manis. haa kan dah sangkut macam²😂. kencing kotor, darah tinggi, kencing manis, kadang darah rendah. mula² memang tak kesan lagi. dah masuk 5 bulan keatas start minum air gula baru tau macam² sangkut. saya dah 30minggu hari² ulang alik klinik. redha jaa😌