Ruam susu

Assalam semua. Nak tanya kalau mcm ni nak sapu apa ye yg selamat utk kulit baby? Tq

Ruam susu
46 Balas

Kulit baby dah radang tu, solusinya kalau bawa ke Dr memang akan kena suruh on topical steroid cream. Same to my baby la, from 'ruam susu' to chronic eczema 1 badan head to toe. Mengikut genetik kulit belah bapanya jenis dry/sensitive/eczema prone skin condition 😣 Awak bersihkan dulu area kulit yang radang tu dengan Normal Saline Water, boleh beli di farmasi, Watsons, Guardian. Tekap-tekap dengan tisu/kapas basah, make sure tangan, kapas, peralatan bersih ya. Lepas air Normal Saline tu kering & kulit radang mula nampak berkerak, baru la sapu mana-mana losyen/krim pelembap yang sesuai dengan kulit bayi. No brand to mention sebab terlalu banyak product ada di pasaran, kena try & error pilih yang sesuai dengan kulit. Sebab kulit dah radang kena 'cuci' dengan Normal Saline tu 4-5x sehari, losyen pelembap pula apply setiap 2-3 jam. Dalam tempoh beberapa jam/hari kulit akan kering & mula merekah, masa ni jangan panik menggelabah sangat sebab kulit sedang dalam proses menukar kulit baru. Teruskan bersihkan kulit bayi & sapu pelembap. Kalau rasa kulit makin worst juga sampai anak menangis tak boleh tidur, kurang menyusu then kena segera bawa klinik minta referral Dr Pakar Kulit, cuma memang bayi akan kena on krim steroid sapu, ubat steroid makan, mungkin prescribe antibiotik sekali untuk matikan jangkitan fungus/bacteria di kulit terjejas. Jangan ikut petua jilat pipi anak, sapu air susu bla bla bla, kulit anak tu radang tanda hampir nak ada jangkitan. Air liur kita, air susu badan kita sendiri ada bakteria baik & jahat, kita tak tahu mana satu bakteria yang dominan, maunya di air liur & air susu badan kita bakteria jahat lagi dominan, di sapu ke kulit anak yang bakteria jahat lebih dominan, naya anak tu bertambah teruk radang kulitnya. Ni pesan dari mak anak chromic eczema/Atopic Dermatitis.

Sy xdela pndai sgt, dan seingt sy bby sy xde kene mse umor seawal ni, xtawla esk2.sbb bby br 107hr, nk plak bby first, tp masa ay pntg dlu, mk ckp bgn pg sblm gosok gigi jilat ruam susu dia tu, tp jgnla telan plak pastu g la gosok gg ye 😅😅. In sha Allah, petua org dulu2..kita xtaw, kdg ada mujarab nye

4y ago

Jgn jilat beria udohla ye ✌

Sarung tangan dia tu..kadang dia hisap sarung tangan dia lepas tu gosok muka..baby saya ruam sampai ke kelopak mata, lepas cabut sarung tangan makin kurang..pakaikan vaselin kat ruam, bagi kulit tu sembuh sendiri..kena elak kuman masuk ke kulit yg luka tu sebab tu pakai vaseline.

try pure virgin coconut oil... Ank sy lagi teruk ni dulu sbb eczema strt umur sebulan... Sy sapu kt pipi dia.. Kering je sapu balik... N ibu kena jaga pemakanan jgak kalau fully breastfeeding..... Kalau boleh jgn strt dgn cream yg ada steroid..

Lps bg susu, cepat2 sapu lelehan susu yg terkena kat pipi bb tu. Guna tisu basah ka, sapu air ka, janji pipi bb x melekit dgn susu. Kalau xsapu, akn jd ruam mcm tu. Amalkan cara ni ja. Lama2 hilang lah ruam tu..

Kalau sy time anak sy kena ruam susu hanya vaseline jer sy letak. Jangan letak bedak jangan selalu cium. kadang ada suami yg suka ada kumis kah janggut kah jangan bagi kerap cium baby. Salah 1 lambat pulih

Wsalam sis, bg saya lah Jgn amek mudah utk sapu apa2 ubat tanpa saranan doktor. Tambah2 pula Baby Masih kecil. Jgn amek risiko, nk try mcm2 produk ke atas kulit bayi yg comel tu pleaseeee 💜💜💜

Ala cian nye kulit nye.lebih kurang mcm anak sy hari tu trkene mcm ni juga.kulit mcm kasar2 sikit..pakai calamine lotion nurse kk bagi..warna pink cair..lama2 hilang kesan tu.licin dh kulit muka anak

sian nya dia... allah . pergi tanye doctor dulu kak kot2 kulit dia sensitive... sy pki ni je ok utk klt bby sy.. ank2 sy 3x alhmdulillah kulit hentam sajen ape2 bolh.. tp sis cube tnye doctor dulu

4y ago

Sy pn guna ni utk ank2. Sapu nipis je kt pipi Bby tu

Tp mcm bby sye plak nk kata ruam susu bkn..sbb dye pkai fm. .pon ade jgk kt mka dye. .ksian plak rse. .mkin hari mcm mkin naek kt tlnga pon ade. .ke atau sbb cuaca skng ye.