Pengalaman scan 2 tempat berbeza

Assalam nak tanya . Siapa ade pengalaman scan 2 tempat berbeza and berat baby jauh beza? Jumaat lepas iaitu 15/9 saya scan kat sono tempat slalu saya scan dari awal kandungan masatu 31w4d berat baby baru 1.6kg normal la. Harini 20/9 beza 5 hari je saja g scan klinik lain la tp scan dia mcm xbrpa smooth sngat terkejut berat baby 2.1kg .. suami kata biar betui🤣#firstbaby

7 Balas

normal ja. awak kena tahu berat yg di scan ni ada +- bergantung pada mesin tmpt awak scan. ada yg +-500g. ada yg +-300g. dan berat baby boleh je naik mendadak. sy scan masa hari akhir (38w++) before nak bersalin dekat tempat sy checkup 3.3kg++. masa 39w1d pergi clinic sbb baby mengeras lama doctor scan berat baby 3.7kg+. tapi doctor ada je mention berat tu ada +-. bila tolak balik berat tu dpt berat yg sama mcm yg discan dkt tmpt checkup. scan before nak masok labour room pula 3.3kg. baby keluar 3.52kg ada dapat kertas scan baby x? cuba tengok dkt bahagian berat baby. dkt situ akan nmpk ada +- berapa g. baby akan keluar samaada kurang dr yg discan atau pon berat lebih dr yg discan

Since saya dah ada experience saya dah x percaya dh scan2 berat baby ni. Sbb tu anggaran je and bukan tepat pun . Well machine still a machine 😄. Btw experience saya pulak mmg checkup monthly dkt swasta then time dah hujung2 tu scan baby mmg dlm 3kg+ and masa saya ada turun tanda2 3times scan dkt pac tu mmg menunjukkan 3kg+ . Then baby dh kluar kecik comel je 2.33kg jauh beza ye dngn scan tu 😂 selalu dngr org scan gini2 kluar besar or kurang sikit je smpai kat saya kurang banyak eh 😂. Apa apa pun janji baby sihat alhamdulillah chckup 1bulan timbang naik 2kg

Mmg normal berat beza, sbb scan bukan tepat sngt.. saya pernah scan 36 dekat kk 3kg+, saya tk puas hati.. jd selang beberapa hr tu saya g sono dia check bru 2.9kg+ cm tu.. tp bila keluar 37w rupanya 3.3kg.. huhu so mmg akan ada +/- 200-300g

mesin scan berbeza dah ada ralat masing2, hari berbeza pulak.. nanti scan sebelum bersalin 3kg, jgn pelik kalau baby bersalin 2.5kg ke 3.5kg ke

itu perkara biasa. berat ikut scan dipengaruhi bbrp faktor; 1. jenis formula kiraan yg digunakan 2. kemahiran juruscan 3. mesin scan

Normal lah, lagipun scan ni dia + - 200g atau 300g. Jadi yg kena scan tu boleh jadi dia kurang atau tambah berat hehe..

Normal baby dah 31weeks kan. Mmg third trimester baby akan naik berat cepat