Anak lewat bercakap !?

Assalam mommy's semua, sya seorang ibu ank sorg berumur 1 tahun 6 bulan 2 hari. Soalan: anak boleh bercakap penuh umur berapa tahun? Contoh " ibu nak susu", "nak susu"... Anak sya skrg cuma bole sebut 1 suku kata sahaja. Seperti "ba.. ma..bi..bu.. ki.." kadang2 sya terdengar dia sebut "bubu" "baba" kadang2 "abah" pon ada. Sekali-sekali. Nurse cakap anak saya speech delay. Betul ke?🥲Saya agak risau. Terpaksa kne ade appointment lagi dlm mase terdekat ni. Ada spe2 boleh cte sikit pengalaman ibu2 yg pernah terjadi mcm sya ke? Terima kasih ibu2 bantu jawab ya..♥️ #bantujawab #firstmom #ingintahu #SeriusTanya

11 Balas

banyakkan bercakap dengan dia dan boleh juga buat aktiviti utk ransang mulut dan rahang die mudah bercakap. cth mcm tiup bubbles

4mo ago

klu bab bercakap dgn dia. mmg sllu. tp itu la dia masih x tau nk berckap penuh 1 patah perkataan. mcm "susu" "ibu" "sakit" cuma 1suku kata je