Full housewife kena pump susu ke?

Assalam mama semua, Me first time mama, fulltime housewife. Nak tanya berkenaan menyusu badan ni, kalau di rumah u guys ada ke pump susu? Me hanya pump kalau baby tidur lena lama 3-4jam, so in between time, if bengkak, me pump je simpan dalam chiller. Jika tak sempat nak bf, husband bagi je susu yang disimpan tu. Tapi memang jarang kita pump sebab mostly direct bf baby. Kisahnya, stok susu kita memang tak ada. Takpe ke mama? Selalunya kalau nak keluar baru la pump buat stock untuk bagi dia masa keluar tu, or nak pergi buat aktiviti senaman/gym etc. One more thing, kalau keluar, u guys ada bawa ke stok susu yang di pump, nanti dia nak susu berhenti je kat mana-mana susukan dia guna botol. Or direct bf?. Kalau macam tu masa kita keluar tu akan drag jadi panjang la kan? Me keliru sebab tengok timeline semua update pump susu. Ada kakak pun mereka bekerja dan akan pump. Need your guys punya pandangan or pengalaman. Tq! #firsttimemom #pleasehelp #advicepls #bf #lactationconsult #firstmom #firstbaby #ingintahu #breastfeeding

2 Balas

Saya prefer direct bf. Mudah. Saya pam masa bulan ke 4 bersalin, konon utk hantar pengasuh, sekali anak tak nak botol dan frozen ebm. Dia nak fresh ebm. Ia menyusahkan saya, jd saya korbankan kerjaya dan buat stok sikit je chilled ebm. Ni hingga 6 bulan. Bila anak mula makan, saya tak pam dah sbb breast jarang bengkak dan bila pam dpt susu tak sampai 1 oz. So, hingga 8 bulan ni, saya tak pam lg.