Tempoh surut benjol di kepala bayi

Assalam & Hai mommies! Saya nak tahu berapa lama tempoh untuk benjolan di kepala bayi akan surut akibat jatuh dari sofa? Benjolan di bahagian atas bucu kepala belah kiri atas pada telinga. Alhamdulillah dah xray dan refer pakar semua condition baby sihat alhamdulillah. Cuma nak tahu ada mommies yg blh share pengalaman sama bila benjol tu surut atau ada apa-apa tips rawatan yg blh mommies tlg share. Baby saya usia 5 bulan. TQ💝

1 Balas

Biasanye kalau benjol nie bg org dewasa kita boleh apply cold pack nk bg cepat surut. Tp kalau baby 5 bulan mcm impossible pula nk apply cold pack nie. Tp pn boleh try. Jgn sejuk sgt. Jgn bg direct ice kt baby. Kalau ada kacang pea sejuk beku, corn sejuk beku, atau apa2 saja sejuk beku boleh apply kt baby dgn wrap tuala n apply kt benjol tu. Kalau x, alternative lain, apply baby Johnson n gently massage kt tempat benjol tu. That is more safer for baby 5 months.