insulin

Assalam ada sape2 dlm ni yg preggy dh mula kena cucuk insulin..isnin ni bps kalau masih tgi lebih dr 5.3 akk dh mula kena insulin..sbb dh 2 kali merah..sape tau petua utk turun kan kencing manis..akk selalu amalkan minum air kelapa muda perag limau...alhamdulillah menjadi..masalahnya kelapa muda susah nk dpt time kita nk minum tu..kot ada petua lain yg mamy2 semua amalkan..sbb bacaan akk x lah tgi sangat..dlm 5.4 ke 5.6 gtu je sebelah pg..dh amal kan diet pemakanan tp risau masih merah bila test.

7 Balas

cuba kurgkan mkn belah mlm, jgn ambil ap² bnda yg manis belah mlm tu.. nk mkn bnda manis biar siang, mcm pagi atau lunch time je.. mlm stop smua bnda manis, nasi buat suku, kol 10mlm klu lpr ambil roti kosong atau susu, lps tu tengok bacaan belah pagi mcm mna

sis pukul 8 malm tu jgn mkn nasi..mkn bhun sup ke,bhun goreng ke, n jgn mnum manis dua hari lagi nk cek bsp..n byk mnum air kosong yaa..seharian bsp saya mkn roti atau yg simple2 shja..nasi xsentuh..buah2 pun ok nk kunyah2 in sya allah nnti result xmerah..

Sy pn pg je merah,yg lain semua ok..esk bsp lg..sy dh mula tkut ni sb doc ckp klu merah 3x belah pg nanti akn kne insulin..td dh mnum Teh hijau org ckp ok utk trunkan/kawal gula dlm darah..bacaan pg mesti 5.5 pelik sy wlpn berpuasa..

saya hrtu cek bsp pgi 5.0 tngh hri 5.9 ptg 5.5 mlm 5.2 Alhamdulillah xkna cck insulin.. Isnin ni nk tngk plk bsp mcm mna ok atau x.. smua pen hitam xkna pen merah

Kena Kurang kan Makan Manis Sehari sebelum Nak Cek Bsp dan Malam tu kurang kan makan berat jam 10 puasa last makan malam jam 7 paling lewat jam 8

4y ago

Sama2 😍😊

Amalkan minum air perahan limau...sy amalkan minum perahan limau kasturi berapa kali dh cek gula memang tk de tinggi

4y ago

Akk ada cuba jgk..tp mungkin x kerap kot..klu gtu kena amal kerap2 ckit lah sebelum bsp tu..tq dik.. Biasanya perahan limau kosong lah tu..sbb pernah terbaca jgk pasal ni..

klu minum nie xde kesan kt bby ke ..sy ahad nie kna bsp...