nikah muda

Aslmkm..sis nk tnya mom to be yg muda ni,apa kemungkinan risiko yg dihadapi?sis skrg 19 thn..just nk tahu n sedia hadapi..skrg alhamdullilah preg dh 24weeks..mohon jawapan mommy2 skalian

9 Balas

Wslm sy lg awl sis usia 16thn sy dh brkawi bkn sbb telanjur tau...benda baik bgs d halal kn cpt2 lepas tu sy pla jenis subur lepas kawin tu sy trs pregnant tp sy keguguran lepas sebulan sy ngandung lg sy brsalin d umr 17thn...x de apa2 sis jga elok2 kandungan tu x ya fkr apa org ckp jnji sis jga suami&kandungan elok2 dh ckup

Risiko xda dik.. Pgalaman semua sama, cuma beza sakit sekejap atau lama.. Bykkan mkn sayur hijau, buah-buahan.. Jaga kesihatan sbb skrg byk isu.. Yg penting bykkan doa & kak doakan urusan dik dpermudahkan..

X de risiko dik... Lg elok kawen muda sbb sistem imun kite pun kuat... Sumber2 utk pembentukan bayi pun byk lg... Cuma jaga kesihatan elok2... Tu je... Dh bersalin nnti pantang jaga betul2

5y ago

Alhamdulillah....semoga di permudahkn semua bg awak

org dlu2 tgktn 2 pon ade dh kwin..rsiko nya pndai2 mrncg dgn ekonomi skrg..jgn ikot org dlu2 8 10 org ank..dlu mkn kliling ptik je..skg pye trf hdup kne pndai mrncg msa dpn

5y ago

Betullll 😭

Rase nye xde risiko kesihatan, tp risiko ibu mude biasanya kurg pengetahuan/ilmu pregnancy yg kdg bleh memberi impak waktu kelahiran..itu je rse nye risiko nye

5y ago

Mcm tuu..thanks sis for info

Xpe sis.. Jodoh dh smpai, sy khwin msa umur 15 thun.. Skg umur 25.. Ank msuk 5.. Alhamdulilla stkat ni smua ok ja..

5y ago

Thanks sis..

Rasa ny ibu yg berumur yg ada risiko.. Setakat ni xada dgr risiko utk ibu 19 tahun..

Selalu nurse bagi tau risikonya ibu tak pandai meneran.. 😬

5y ago

😂😂Hah sudah..

Jga kndungan elok2 yer dik,jgn wt keja brt2