Ibu menyusu puasa??

Aslm ibu² saya kurang faham tentang puasa saat bayi msih mnyusu bdn, adakah ibu menyusu boleh berpuasa atau tidak.. bgi pendapat?? ank prtama x mnyusu bdn jdi saya kurang psti tentang ini... #ingintahu #bantusharing #secbaby

6 Balas

Boleh sangat puan. Saya pun 1st puasa sbg ibu yg susukan anak. Saya ikut pengalaman ibu2 menyusu yg berpuasa. Lagi 6 hari nak sempurnakan puasa sebulan Ramadan tahun lepas. Saya amalkan apa yg dikongsikan ibu2 menyusu lain. 1. Niat kerana Allah 2. Yakin Allah bantu kita dan anak yg menyusu susu ibu. Jadikan penyusuan ni sbg suatu ibadah. 3. Sahur dgn menu yg berat. Suku2 separuh pun memadai. Saya tambah oat dan kurma untuk bertenaga dan tahan lama berpuasa. 4. Minum air kosong secukupnya 5. Elakkan buat aktiviti berat dan banyak

boleh folo ig ni & tgk vid2 dia share, free je. ni sy sertakan sikit baru dia ckp pasal ni: https://www.instagram.com/reel/Cn0t_adpRgd/?igshid=YmMyMTA2M2Y= https://www.instagram.com/reel/Cn90RHuMHzr/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

boleh berpuasa. boleh refer dkt page lactation counselor. dorang ada share tips nk berpuasa atau ganti puasa bg ibu hamil & menyusu☺️

kenapa xboleh? ada ruksah tak bermaksud tak boleh. cuma kalau tak puasa penuh bukan satu kesalahan tinggal puass dgn sengaja

blh je puasa.. sy puasa ganti bnyk hari dh..waktu sahur tu mkn bnyk ckit.. ambil kurma dan horlicks.. minum air kosong bnyk

bole je puasa..