Anak pertama

Aslkum mommy, sy preggy ank pertama diusia 22 tahun dah 23w !! Sy minum air gula isnin ni,,tpi dokter cakap risiko ada gdm sebab bmi lebih 27 😣 Ada cara x nk elak gdm ?#firstbaby #1stimemom

7 Balas

jgn risau, sy berat lebih n bmi pun lebih umur pun dh 33 dh tp mgkin sy kurang manis dan tiada family background.. kuihmuih sy xmkn, air manis sy hadkan sehari.. cuba control mkn insyaallah.. sebelum mnm air gula, dua hari sebelum pn mnm air masak je jgn mnm air manis.. kalau xtahan just satu gelas je.. insyaallah xsangkut..

sy msa mnm air gula berat 89kg dan fmly ada sjrah kencing manis...tp alhamdulillah xsangkut wlpn 2 kali kna mnm air gula...cuma time preggy sy xmnt sgt bnda mnis...kdg2 la nak amek bnda mnis...itu pun kna krgkan gula...wlpn skrg dah 39w berat pun nak cecah 100kg, tp still bacaan semua ok...as long jgn la xcontrol mkn...

Jgn rsau klu sgkut pn..nt dietition akn ajr cara pemakanan..sy 14 week pn dh sgkut..bmi kurang..tp sbb umo dh 34 n sjrh fmly ad kncing mnis..so kena mnum air gula n sgkut gdm..tp cntrol je mkn..2 mngu skali bt test bsp..ok je bacaan..bwh 5..skrg bru 20 week..baby ok je sehat..wlpun rse mcm x ckup mkn🤣🤣🤣

nurse kk sy pesan nak lg ok seminggu atau 2 minggu sebelum jangan minum air manis terutama air yang letak susu pekat..susu pekat tu yg buat kdg2 tetiba dpt gdm

saya pun umur 22 . bmi lebihh , sangkut jugak gdm 😅 awk sangkut tak?

sy 26. bmi 27. 15w dah sangkut gdm on diet. skrg 23w.

sy pon sama gdm on diet control