Kembung perut

Askum.. Sy bru preggy 7weeks..perut selalu kembung.. Ke kadang smpai loya nk muntah.. Macam mana nk hilangkan ye..

2 Balas

normal sbb perubahan hormon dan perkembangan rahim. Jngn sapu minyak panas/ angin kt perut tau. just rehat, minum air suam perlahan-lahan , jangan buat kerja berat/ Angkat benda berat. Cari lh sesuatu/ aktiviti yg boleh elakkan loya. contoh, jalan2 ke..

Cuba kerapkan makan tapi dalam kuantiti sikit, lepas tu makan buah buahan jugak. Untuk saya memang berkurang loya bila kerap makan buah dengan yogurt. Kalau perut angin memang akan lagi tambah loya.