Bolehkah minum coffee 3in1 semasa hamil?

Hi Asian parents👋..Saya Baru disahkan hamil 4week.Bolehkah minum coffee 3in1 dalam gambar dibawah? jika minum 1sachet sehari adakah selamat?

Bolehkah minum coffee 3in1 semasa hamil?
8 Balas

nurse yg jaga sy pesan, kalau boleh elakkan pengambilan caffeine yg tinggi (coffee, tea) sbb hamil ni badan memerlukan vitamin yg cukup. so banyak mana pun kita makan vitamin, semua tu akan terjejas bila ada caffeine. cuba tanya nurse/doktor puan. kalau mereka tak sarankan, sebaiknya berhenti. banyakkan makan buah, minum susu & air putih.

Sehari segelas ok. Jgn lebih. Guidelines kata ibu mengandung boleh 200mg caffein. And sy mmg wajib kopi, tanya doctor pon kata segelas sehari ok. Tp air msk kene byk kalau x sembelit nanti.

Klau boleh utk kandungan yg bharu elakkan minum kafein sbb kopi pnas sis.. Bykan minum ayaq masak n susu utk kuatkn kandungan..

caffein akan melambatkan penyerapan zat besi. tu yg bila mkn zincofer ke iberet ke jd xberkesan hb low

bole tapi jangan kerap. saya kalau sehari tak minum caffien tak senang duduk .

tak pasti pula sis. saya minum ja..tapi tak hari2. seminggu sekali ja.

bole sis asl sikit je

klu blh kurangkan ye