36 weeks. (Perut mengeras, tak rasa sakit tapi susah bernafas, dada mcm terhimpit) 😂

Asalamualaikum semua bakal2 ibu yg akan bersalin bulan july. Saya dah 35weeks 3days hari ini, nak tanya ada tak ibu2 yg rasa dada spt kena himpit sesuatu bila baby mengeras? Rasa nak bernafas pun susah bila perut mengeras. And satu lagi, baby kerap mengeras tp x rasa constraction tu normal tak??

2 Balas

Kadang rasa dada kena himpit tu sebab badan badan atau kaki dia yg melonjak diatas , kepala dibawah . Kena banyak buat deep breathing bila rasa mcm tu , baby tak mengeras tapi rahim kita . Sebab baby dah membesar dlm ruang sempit dan bagi tekanan pada rahim , buat exercise ringan . Andai berlarutan mengeras walaupun tanpa contraction yg konsisten atau tak , terus ke hospital ya . Lain moms lain tanda dialami . Tengok2 , dah ada bukaan .

sya pun 36w baru je jmpa doktor td pasal benda ni..doktor ckp klau kerap terus g hospital or kecemasan