tinggi gula dalam kandungan

Asalamualaikum selamat tengahari semuanya sy nk Tanya sy baru balik dari klinil hari ni jumpa doktor sebelum tu sy ada mnum gula keputusannya gula sy 8.0 doktor bagi tau tinggi gula sy nak Tanya macam mana nak turunkn gula dalam kandungan ni first time terkena macam ni? ?

2 Balas

Ni dh sangkut kncg manis ni. So nnti awk akn dipantau utk bt bsp test. Kurangkan gula dlm pemakanan, minum air masak lebih. Nasi kurangkan kuantiti. Roti pun sama. Actly mknn yg ada karbo ni mst ada gula. Dorg kata epal hijau blh kurgkn kndungan gula dlm bdn. Mcm saya kalau nk bt bsp test nnti, Makesure jga pemakanan. Nsi mkn dgn kuantiti sedikit, lebihkan sayur, mkn ikn ayam goreng atau kukus. Jgn mkn gulai. Kalau gdm on dieting control tkpe. Jgn smpai gdm on insulin. Sangat bhya.

Sy pon lepas minum air gula bacaan 8.3.. Sy on diet je and kne buat bsp setiap bulan. Kurangkan makann bergula , bnyakkan minum air kosong..