Stress sgt2 rasa. Badan tak larat, asyik muntah2 sampai sehari 5 kali. Selera langsung tak ada.

Asal isi ja muntah teruk pulak tu mcm nak terkeluar isi perut. Menggeletar ja tiap kali muntah. Perut asyik rasa lapar sgt2. Berangin. Time tido ja kot rasa okay. Lain2 bdn langsung tak larat. Hb pulak tinggal 11.5. Mmg tak larat sgt, bukan dibuat2. Baru minggu ke 12. Kdg2 asyik muntah pastu kena marah pulaa. Sedih sgt keadaan mcm ni. #firstbaby #pleasehelp

7 Balas

sbr ..sy dulu pregnant ank yg ke 7, 3-4 bulan mkn pastu muntah..pregnant ank yg ke8,4-5 bulan,pun sma..pregnant yg ke 9,5-6 bulan pun sma jugak ,sampai pitam sy dbuatnya..sampai pregnant yg skrg ni,nsib baik xlama..sma dgn ank yg ke 7.. sis kne kuatkn smgt..pil yg nurse bekalkn kne mkn,xkira apa..kne mkn jgk.at least ada support..mkn lh apa2 yg dpt dterima tekak..xkisah lh akn muntah jgk akhirnya,tp sis kne mkn..kne kuat ye..😊❤️

sabar sis, saya dari week 4 sampai la week 13 sekarang mual mual. masuk week 13 ni baru la lega. saya dari week 13 tak boleh makan nasi apa semua. makan biskut dengan air milo atau roti je hari hari. week 13 ni baru slow slow makan nasi or sedap sedap. in shaa Allah, lama lama akan okay. enjoy the moment okay. 🥰🥰

Sy rasa pengalaman tu..kandungan masuk 5 bulan baru beransur ok..mengharapkan ubat tahan muntah je..smpai urine trace ketone hampir 2 bulan..masuk air je.. Tabah ye ibu.. InsyaAllah akan ok bile masuk ke trimister 2

First sabar.. second kena dptkan ubat tahan muntah.. 3rd try cuba jugak mkan... insyaAllah ok. Jgn xmkn, nanti hb low plus hypo plak🥺 sian baby bru nk membesar.

Sabar sis. Saya pun mcm tu juga dulu. Makan muntah. Tak makan pun muntah. Tapi paksa juga makan walaupun sikit. Nanti lama2 rasa tu akan hilang.

try bli ubat veloxin sis..sy amik ubat ni br hilang loya Dan muntah..klu x penat sgt MCM NK serah dri msuk spital

Sabar ye mommy. Kena kuat demi baby 💪