salam nk brtnya ank sy umr 3 thn x berckp lg yg dia tahu ckp ayh nk biskut,nk air,nk ikt yg lain dia x brpa tahu ckp..

Ape ptt sy buat

23 Balas

Maybe speech delay or late talker sis..or kecelaruan Bahasa..anak I pun Sama lambat ckp.Firstly I ingat speech delay umur setahun setengah baru ckp beberapa perkataan.i refer doctor then he ask me to speak with one language only.Now my son dah 3 tahun 9 Bulan tp Tak pandai ckp Bahasa melayu dia Hanya boleh speaking English.Tp dia boleh faham kalau kami ckp bahasa melayu cuma tak reti nak jwb..so sis bwk je anak u jumpa therapy pertuturan..In Shaa Allah..

semasa followup dgn klinik masa 1 tahun 6 bulan ada tak bagthu kerisauan ni? ada tak kk mintak buat M-chart? kalau failed M-chart mereka akan refer kite mengikut situasi anak la. selalunya refer ENT, check teroid, kalau dua2 okay, akan refer paed pula, dalm masa yg sama occupational therapist pun kene follow up. begitulah rutin anak sy dari 1thun6bulan sampai skg dh 2tahun 2 bulan. setakat ni doctor diagnos speech delay

banyakkan "bersembang" dengan anak.. sambil bercakap pastikan anak tengok gerak geri mulut ibu..ibu pun kene cakap slow2 utk anak dapat tengok betul2 gerak geri mulut ibu.. anak dah 3tahun mungkin susah sikit la nak tengok ibu bila bercakap tapi takpe, jangan putus asa.. keep it up ibu.. ini pengalaman saya buat pada anak saya dari anak umur 3bulan..

2mo ago

Klau mcm sya...sya bnyak sembang dgn anak...tngah msak pon sembang,dlm kreta pon bawa buku2 bergambar sambil ckap tunjuk kat anak gambar2 dlm buku n bgi anak barang dapur main sambil tngok kita msak...contoh,sya bgi kupas telur,kupas bawang,kupas pisang,limau dll....anak sya cepat bercakap..xda pelat2 da...bru 2y2m..Alhamdulillah

Saya pernah terbaca anak yg lambat berckp ni speech delayed ni kena refer ke doktor semula.. Dorg akan confirmkan..yg penting ibu2 semua kena selalu luangkan masa berckp bersembang dgn dia.. Kurangkan penggunaan gajet and video2 kanak2 dlm youtube..ni apa yg saya pernah baca..

sama la..umur ank da msuk da 3 tahun blum tau brckp nk minta air atau makan p tandas ka blum tau lagi nak cakap..hnya tau cakap mama!haiii! bau! 3 prkatan dia cakap macam susah dia mau buka mulut sebut apa dia nak cakap..dia jawap apa org cakap hmmmm.risau juga ne

sama sis anak saya 2tahun 9bulan cuma pndai sebut mama ,papa lain2 dia guna bahasa dia sndiri ...sgt risau nii.Anak OT stiap bulan di hospital ada jga rview dgn doktor pakar speech delay mmg dia lmbt dri segi pertuturan

1y ago

Sama baya anak saya...speech delay jgk masih merujuk speech terapi kerajaan..tue laa nk pape pgl papa mama dia tunjuk je ajarkan dia apa benda dia tunjuk payah mulut nk follow..ada 1 1 word macam tue laa xbyk sgt word risau jgk nie..

bawak jumpa pakar kanak2 sis...ank sy pun sama x boleh cakap lg bila bawak jumpa doktor dia kata ank sy speech delay..skrg ni ank sy buat tarapi kat hospital..klu sis ada bajet lebih blh p kat swasta tarapi

anak sya pun lambat bercakap jugak, tahun depan nak masuk 3tahun dah. Cakap pun yang biasa² jee yang keluar dari mulut dia. Kadang spotang dia cakap elok 🤣 kadang dia malas terus nak cakap.

Ank skrg ada hantar ke mana2 taska? Ank sy waktu umur dia masuk 3 thn tu mmg tak pandai gabung perkataan / buat ayat. Lps masuk taska, skrg celoteh nya kita saja yg kena tahan

kira ok dh tu. yg sy terkejut mc ckap 3 tahun tkya cekup timbang dh sebab dh besa ait pelik gak saya. ada tak mommy2 yg sme cam saya ank dh 3 tahun mc ckap tkya cekup dh.

2y ago

ada.. mc saya pon sama camtu. ala anak KO dh 3 tahun dh kan dh besar takya cekup dh LA.. tkde masalah pape kan ok je kan anak KO.. mc saya ckp camtu . 😂🤭