Minum minuman bergas

Ape kesan bile ibu ngndg 5 bulan minum minum yg brgas?? Ape kesan bile ibu ngndung 5 bulan mkan mknan pedas eihhh??? #firstbaby #ingintahu

7 Balas

Kalau minum/makan sekali sekala dan tk banyak insyaAllah tak ada kesan. Kalau mcm hari hari minum air gas, makan pedas tu klu perut tk tahan yelah ada sebab. Sakit perut, gula tinggi. Saya tk minum air gas sgt masa mengandung, tp hari hari mkn pedas sbb perut sy mmg tahan. Mungkin sbb selalu mkn pedas, baby keluar awal sikit, masa 36w 😆 tp baby okay tkde masalah lain, kuning pun sekejap je dh hilang. Ruam badan apa semua tkde.

Kalau mcm sy minum air bergas segelas pun dh sakit perut lepastu mmg dh tk minum sbb risaukan baby.. Badan org pun lain2 kan, cuma nk minum tu jgn byk laa sebagai langkah berjaga-jaga. Makan benda pedas ni ad sesetengah ibu kena cirit birit tp ada yg ok.. Jd disarankan jgn mkn byk jelaa

sy start mnum coke masa first trimester lg.tp bkn slalu la..alhamdulillah ok je..lpstu mmg suka mkn pedas,cili padi tu sy ratah cmtu je buat ulam kalau mkn ng nasi..kesan dia,baby kluar merah menyala 😂 mmg merah sgt2.smpai dia umur dua bulan baru makin putih

kalau sy, trimester pertama mmg x ambik air gas & benda2 yg xde khasiat. sbb nk tunggu kandungan kuat sikit. minggu ke-10 baru sy mkn itupun jrg sgt. mknn pedas ikut ketahanan perut masing2

Pengalaman saya 1st & 2nd trimester takde masalah bila ambil minuman bergas & makan pedas. Masuk je 3rd tak boleh minum bergas & pedas sebab senang kena pedih ulu hati

kesannya pedih ulu hati.

skali skala xpa