baby jaundice

apa untuk hilangkan jaundice baby? sekarang baby sy dh 20 hari tp msh ada jaundice.. jumaat lepas cek jaundice 7.4, tp doktor kata nanti sebulan baru cek lagi jaundice baby.. by the way, sy bersalin pd 6/8/2019 hari tu ☺ baby girl ? sy bersalin induce sbb doktor kata baby kecik..

12 Balas

Sama kes dgn saya. Sya anak girl by induce jgk pd bulan 2 😊. Anak sy prolonged jaundice 2bulan lebih. Y penting anak kene aktif waktu siang. Kerap susu badan. Pastikn anak betul2 nyusu. Ni silap sya n kbykan org. Nurse tny bape lama susukan anak. Average 15min - 30min. Tp lebih dr tu myb anak npk cm dpt nyusu tp sbnrnyer x. Jadi sila bg susu badan secara botol atau cup. Ini boleh dikesan kalo berat dia susut. Mcm ni bru tau baby betul2 kenyang. Dia mesti kene berak sgt byk. Sbb tu je cara nk hilangkn jaundice. Petua2 ni sy x bape nk ikut sgt sbb ada y x logik tuk sya. Ibu boleh minum sunkist kalo anak susah nk berak sbb jadi kat saya. Jgn bagi baby apa2 selain susu ibu atau formula sbb usus dia x kuat lg. Si ibu pun kene jaga makan.

Breastfeed je sis .. Ank saya umur smpai sebuln still jaundice ..smpi doc refer hosp balik .pdahal dia,dah msuk nicu tp jaundice naik balik sminggu kmudian trun tp skit je .. saya x g hospital sb perasaan saya kuat ank sya xprlu pergi hospital balik saya kerapkan breasfeed je sb mmg tu je ubt dia .. Dah mcm2 ptua org bg ada jugk yg sya cba tp jaundice dia xtrun2 pun .. Jaundice nk bg hilang dia just kerapkan bby berak bg dia mnum smpai knyang klu dia trtdo bg bngun .and stiap 2jam sya akn susukn .

2y ago

Saya pun tkut klo x p hosp, tkut kesan jangka pjg kat baby Nti klo jaundice x dipantau, doktor ckp kesan Nti mganggu otak baby

Baby sy masa lahir pun ada kuning.. seminggu dlm wad sbb kuning turun naik..xckup susu bdn..lepas tu minggu seterusnye bagi susu formula dan mandikan baby dgn air daun peria (suam) dlm masa seminggu kuningnye turun smpi normal..baby 2 minggu dh xde kuning..

maaf klo ank saya kuning aritu petua bidan kg mndikn ngan air kulit tembikai .(kulit tmbikai serta isi putih) direbus dan dimandi kn setiap kali hndak mandi, alhamdullilah kuning turun

Ank sy dulu hampir 2 bln br hlg jaundice..tmbh plk sy bdrh O..mcm2 petua sy bt tp x jd..sy mnm air sengkuang cina dlm tin 2 br ok skt..

saya selalu baca org kata minum susu kambing, susu higoat ke pastu keep bf je baby, in shaa Allah moga Allah mudahkan ye

Try minum air kundur.. baby saya from 10.8 reduce to 9.6 lepastu turun lagi smpai 6.. esok cek lagi hopefully dah xde kuning..

5y ago

ok.. terima kasih sis

Cari batang pokok batawali Sapu getah kt tapak kaki dia Deras kuning turun Petua dr kwn sy ambil dr org lama

Kerap kn bg susu baby sejam sekali spya baby kencing dan berak dgn kerap utk buang kuning tu.

Bagi kerap nyusu , dan mandikan dengan air daun peria .. Kuning terus trun