Minum ubt tambah darah? Tetapi termuntah !😢

Apa perlu sy buat . Darah sy rendah kandungan sy 10week . Nurse ckp Klau checkup dua minggu dari skg still rendah dia akan bagi jarum sebelah menyebelah 5/5 semua 10kali jarum . Hurmmm anybody bgi tips? Pls👏🏻

4 Balas

try ubat lain. banyak lagi health supplement untuk tambah darah. bagitahu nurse/doc ubat yang you ambil tu tak sesuai sebab muntah. nanti diorang tukar. i dulu tak sesuai iberet ke obimin ke zincofer ke apa. i ngam dengan maltofer tablet perisa coklat tu je. tapi kat KK takde maltofer, so i kena beli sendiri just kena let them know apa yang you ambil and apa yang you tak boleh nak telan

Boleh bgtau dr/nurse utk tukar ubat mcm maltofer/iberet/obimin sis.. Kalau nk guna alternatif lain boleh makan makanan yg kaya dgn zat besi n vit c mcm @Nor Aisyafikah Nadia bgtau ni. Elakkan minum teh/kopi/coklat ye sbb mengandungi cafein yg boleh hb low...

Banyakkan makan jambu batu sis, ramai ckp elok untuk naikkan hb, lepastu makan kerang, daging, susu mcm tula. Saya pon baru ni checkup turun jugak hb, so saya start amalkan makan daging dgn susu, ouh ye air delima pon elok naikkan hb, saya pon baru start amalkan.

2y ago

waaa iyee ke . tq sis tips nya esok sy cuba 🤗

try mnum susu hl..y putih tu..ade acid folic..susu peknen pn