procedure bersalin

Can anyone share procedure2 bersalin di hospital kerajaan ? Bayaran,apa perlu buat , barang perlu dibawa and any tips ke ? Tq gais ?

1 Balas

Pengalaman saya bersalin anak pertama dulu paling penting buku pink. Sediakan baju baby 2@3 pasang,topi,sarung tangan dan kaki,tuala utk bedung,lampin kain dan drypers newborn. Sediakan juga minyak telon@minyak kayu putih,mana tau baby meragam perut kembung. Anak saya baru lahir nangis tak berhenti sebab perut kembung. Nurse yg sapu minyak kayu putih dkt perut baby saya masa tu. Utk ibu pula pastikan pad dan underwear cukup utk kegunaan d wad. Berus dan ubat gg,sabun mandi dan tuala. Baju sehelai dan kain batik/ skirt panjang utk dipakai masa discharge. Bayaran dibuat sebelum keluar dr wad. Saya dulu bersalin tahun 2014 bil RM 38. Sehari je dlm wad kelas 3. Sgt murah dan berbaloi