Hi mommies..I'm pregnant 18 weeks..tp gatal kat tepi vagina..boleh pakai lotion ke?any suggestions??

Anyone can guide me

9 Balas

Jgn letak apa2 yg pelik dekat tepi vagina awak sis 😫😫😫 Minyak kelapa dara ke apa ke. No no no. ❌❌ My tips: 1. Wear cotton and breathable panties 2. Keep your vagina dry after pee. Use towel. Use panty liner. If your panties wet change them. 3. Wash vagina from front to back with clean water. No need soap or feminine wash. Rosakkan PH vagina je. 4. Consult your doctor. 2nd trimester senang dpt jangkitan kuman dalam vagina (Tanda-tandanya keputihan). Pergi jumpa doktor dan dapatkan ubat yang betul ya. Nanti teruk susah, semua sakit dan baby punya nyawa pun terancam.

jangan letak ape2. basuh dan sentiasa lap kering sebelum pakai panties. kalau gatal sangat bagitau nurse/doktor. nanti diorg akan bagi ubat yang sesuai. in the meantime, jangan garu atau douche, nanti luka dan merebak, basuh sahaja bersih2, setiap kali u rasa ada discharge keluar, boleh try buat sitz bath( rendaman air suam). saya pernah jadi mcm u, mmg saya cari doktor sbb risau kandungan saya. sementara tu, saya terpaksa xpakai panties bagi bawah tu airy dan sentiasa kering(di rumah sahaja). kalau tertutup kan mudah berpeluh dan gatal.minum air masak byk2. sekarang dah ok

klau gatal biasanya sebab ada keputihan, mungkin akn berubah wrna keputihan tu and ada bau. ckp kt nurse awk ada keputihan, nnti diorang amik sample nk tngok samada berbahaya atau x

hi sis, next appointment boleh cerita dekat nurse yaa.. jangan letak apa2 produk, just basuh dgn air suam & lap kering dgn tuala bersih

hi mommies , sama la saya pun slalu mcm tu tp sya just bilas guna air suam je ..skli skala bilas ngan air garam .. tu yg mak bgtau la

jgn dulu letak apa² sis,kena jumpa doktor dulu tanya boleh letak apa² atau tdk ..

ada baca tips sapukan minyak kelapa dara.

Consult doc sis 😊

jumpa dktr sis