Buku Pink Kerajaan Atau Swasta ?

Antara buku pink kerajaan dan swasta mana lagi okay ?#firstbaby #firstmom #pleasehelp #bukupink

15 Balas

ikut kemampuan puan... kalau puan mampu swasta.. sila kan👌❤️... macam experience saya... saya check semua dari awal sampai akhir di klinik swasta dan bersalin di hospital swasta.. harga jgn cerita la ye semua mahal nyesal pun ade tapi dah terlajak🤣🤣🤣lepas tu dalam pantang saya proceed cucuk baby semua dengan KKIA🤤👌👍.. macam adik ipar saya... dia buka buku pink di klinik swasta dari awal sampai habis lepas tu bersalin di hospital kerajaan.... and lepas tu proceed KKIA... ikut selesa puan👌🌹

1y ago

hi, mcmana prosedur nak check up baby dekat KKIA ye kalau bersalin di swasta?

Kalau KK tempat awak tak ramai boleh buka kat KK. Kalau ramai saya suggest swasta, sbb swasta skrg ni detail juga. Saya baru buka buku di Klinik swasta sbb kat KK ramai sangat. Buka buku pink saja dah ambil masa 5-6jam termasuk waktu menunggu. Jadi, saya buka kat swasta RM80 termasuk consultation. Tak lebih RM100 setiap kali check up. Bagi saya berbaloi dari bazir masa. Nak bersalin kat mana-mana pun boleh, asalkan ada detail sepanjang pregnancy dlm buku pink.

kalau nak bersalin swasta awak just proceed dgn buku pink swasta. kalau plan nak bersalin hospital gov better buka buku pink kk. sebab buku pink kk lebih complete. tp kalau awak xboleh çommit dgn time checkup kk boleh je nk buka buku pink swasta dn bersalin dkt gov. cuma awak kena cari klinik yg checkup detail mcm kk checkup. supaya masa bersalin nnt memudahkan doctor or nurse dkt hospital rujuk buku pink awak

anak first Sy cekup swsta brsalin gov xde mslh..not to details jelah Mase cekup ..anak second Sy prefer kk ...sbb lebih details dlm semua perkara ..tp depend on your masa dan keperluan kalau xblh ikut masa ditetapkan better swsta ..bersalin gov or swsta sama jer bagi Sy ..brsalin mana2 xper ..y penting cekup baby ..harus details pada saya ..

Fungsi sama je. Ikut puan nak bersalin kt hosp swasta atau kerajaan. Dan kalau nak buat buku pink kat mana² klinik swasta, x semua akan terima terutamanya kalau ibu berisiko tinggi. Doc kat klinik swasta akan cadangkan utk buka buku pink dgn klinik kerajaan juga. For me, sy pilih klinik kerajaan(KKIA) sbb lagi detail.😊

Klu sy memang lebih prefer Gov berbanding swasta. Sbb sy rasa hospital gov lebih ramai doc pakar dan lebih bnyk pengalaman mengendalikan kes2 besar dan kes2 berat. Tapi walau mcm mana pun bergantung kpd pilihan dan kemampuan masing2, klu tak berisiko, boleh je checkup dan bersalin di swasta 🥰

Saya nak tanye anak saya bru 1thun skrang saya mengandung dah 2bulan saya blom buat buku lagi..saya tak berani nak buat buku.. Saya besalin normal anak petame dgan anak kedue.. Sbb anak saya yg no2 nie dkat sngat.. Ade tak mcm saya

1y ago

Okey sisi.. 26 nie saya pegi

Hi, ini pendapat saya. Kalau Puan dah plan nak bersalin hospital swasta, terus buka buku pink di hospital tersebut. Kalau belum plan lagi, buka buku pink di KKIA.

ikut kemmpuan . tpi ada knalan saya , dy nak bersaalin dkt hsptal swasta tapi bila ibu ada masalah serius diorg akan anta kte kat osptal kerajaan jgk

Kalau saya kerajaan sebab dia complete semua.. senang nanti nak bersalin sbb doktor Akan cek details kat buku pink kite nanti..