ank sy umor 1tahun3bulan.. tapi masih belum berjalan, nurse cakap tak normal.. ada ke mcm sy?

ank sy umor 1T3B.. tapi masih belum berjalan.. nurse cakap tak normal.. betul ke?

24 Balas

sis .. anak buah saya , 2 tahun baru pandai jalan ? org ckp dia itu ini sebab tak pandai jalan .. sampai doktor nak bagi kad oku sbb dia tak pandai jalan , tk pandai bercakap .. last nya 2tahun lebih .. sekarang berlari sana sini , mulut membebel je dh pandai bersembang?normal je .. cuma kadang mmg lambat sikit perkembangan budak ii .. banyak ii kan tolong dia untuk belajar berjalan .. insyaallah nnti sekejap je dia pandai .. semoga dipermudahkan ye?

ank sulung saya 1y4m bru ngam jalan, tu pun mula² ramai kataa lmbat, sbb kmi xgunaa walker, mcm² caraa dh buatt.. at last saya cuba bgi dya pusing² ngn penyidaii baju pelan² kitaa temankn n tolong tolak? ptg² bwa kluaq rumah, dlu rumah taman boleh la buat mcm tu, lama² dya pndaii sndiri, brdiri nd jalan.. mommy jgn risau, kenaa ajar tatihh lama² dya minat nd bolehh jlan?

Anak sulung saya dulu setahun 3 bulan baru pandai jalan. Jalan jatuh pun tak duly anak saya tu. Lama dia merangkak. Takpe sis. Jangan risau. Perkembangan setiap anak lain2. Sis kena banyak bawak anak pegi playground. Pijak2 rumput, batu, tanah tanpa pakai selipar. Mungkin anak sis macam anak saya dulu. Dia geli nak berjalan. Hihi.

Lain anak, lain perkembangan sis. Anak sulung saya setahun 5bulan baru berjalan. Anak no 2 genap setahun dah dapat kaki. Nurse kk tempat saya & dekat kampung (tumpang kk) pun cakap normal je perkembangan anak saya. Saya rasa nurse kk tempat sis tersilap tu. Sebab kalau ikut guidelines 18bulan paling lewat berjalan.

dia jalan berpaut barang tak?kerusi ke meja ke dinding ke? kalau takde betul tk normal tp kalau ada teruskan je bantu dia imbang badan. anak duduk kt kerusi rendah tu tahan tapak kaki dia pastu umpan dgn main etc utk dia ambik, makin tinggi sampai berdiri

anak sy 1 tahun 4 bulan still x boleh jalan sbb dia lebih suka merangkak tapi aktif jew Allhamdulillah 1 tahun 5 bln dia boleh jalan dah..katanya mak sy dia ikut mak dia jalan lambat nak 2 tahun bru boleh jalan??

Allahu mcm mne nurse boleh ckp mcm tu ye..anak sis ada tunjuk simptom2 x boleh jalan ke??sabar la sis..anak sy setahun 7bulan baru pandai berjalan..sis terus usaha ajar anak berjalan ye,Jgn putus asa..

ank sy genap setahun berjaln..sis kne sllu ajar jln pimpin die..in sha Allah nt die jln sy mse die 11 bln bwak die jln atas rumput..lpas tu die pndai

sis kene banyak main dgn anak and ajar dia berjalan...lama2 boleh lanberjalan sis..sis kene bg dorongan dekat anak...setiap anak lain2 sis...

anak sulung saya 1 tahun 8 bulan baru berjalan . yg kedua umur 11 bulan dh jln . huhu . nurse saya kata okayy je sbb setiap anak lain2 .