Bayi tergolek ke belakang

Ank sy 6bln baru bljr duduk. Sekali dia tergolek jatuh ke belakang kepala terhentak ats playmat. Bahaya tak ya? 😭😭😭Dia menangis, sy peluk bg susu lps tu dia ok. Smbung main mcm biasa. Ada tak mummy yg alami bnda yg sama? #worriedmummy

7 Balas

kalau dia xmuntah xbengkak n nangis nonstop means dia ok.. next time mommy try letak bntl blkng bby ea..nti bila dia terlentang ke belakang ada bantal support 😉✌its normal bila bby jd mcmtu..bila dia pestime nk bljr duduk..next time nti dia sndri akn lebih berhati2 sbb dia dh tahu klu dia tersalah setting duduk nti dia akn sakit bila tergolek jtuh ..😉✌hehe..biasa la tu mommy..sy dlu pn mcmtu juga worry nk2 ank first br ada pnglmn jd mak....kejap tergolek sana..tergolek sini..smntra dpt n pndai..hehe..nti bila dia dh stat nk try bljar brdiri mommy stnby bntal mcm gmbr ni..dlu sy guna bntal cmni sbb ank asyk jtuh je terhntuk ...la ni alhamdulillah dh umo 18bulan dh dia..hehe..😘😉✌mg dpmudahkan segalanya..aamiin

takde apa2. jangan risau. cuma perhatikan jika bengkak tak surut atau baby kerap menangis bila sentuh kawasan kepala yg terhentak. kalau baby normal macam biasa, ok saja. ni pengalaman saya tolong mak as babysitter.

kalau xde muntah2 slps thentak kepala..ok..cuma kalau ada bengkak bole tuam..anak nk mbesar,mmg akan ada bengkak sana sini nanti..kena lebih bjaga2...

Biasa tu sis. Bayi akan nangis tiap kali trjatuh. selagi takde kecederaan, muntah ke atau perubahan yang lain in sya Allah ok

biasa la tu mommy.. jangan baby tak muntah.. tak lembik badan.. kalu baby jatuh kew ape.. tuam kepala.. jangan terus bagi tido..

kalau terhentak biasakan tuam dgn ais/ice pack cpt2..utk kurangkan bengkak..hati hati selalu mummy harap baby ok2 saja..

normal