Anak susah tidur malam 😭 .

Anak umur setahun , susah tidur malam . asyik nak main je . kalau dilarang mula menangis macam kena dera beria sampai tersedu sedan . kesian tapi sy pun kepenatan . paling awal dia tidur pun pukul 3 am . paling lambat dekat pukul 5 - 6 am . emosi ? ya . lagi sy 1st mom , ada isu dengan mental health . Allah sabar kan sy walaupun hampir kerap sy jadi singa jadian . menangis tu da jadi rutin sy bila da terlalu penat . mati akal da tak tahu nak buat macam mana ? dan perlu buat apa ? bila dia susah tidur sy akan tukar pampers . tukar baju tidur lain sebab fikir dia mungkin tak selesa , saya akan sapu telon urut perut , belakang dan kaki dia sebab fikir mungkin dia overtired . but tidak jalan juga ya . the end sy yang burn out teruk . mommy mommy ada pengalaman macam ni tak ? ada apa apa tips yang boleh kongsi ? #firstmom #bantusharing #seriusnanya #ingintahu #penatt

12 Balas

dulu anak saya masa 2-6 bulan mcmtu pun biasa tidur lewat dlm 1/2 pagi sbb nya saya ngn suami niaga smpai malam rutin pun mmg akan balik lewat.. kdg baby dh tido tp kalau smpai rumah tu nk angkt dia akan jaga , time jaga tu lah dia nk main2 apa smua tp tak lama sgt la kalau dia jaga pun dlm sejam je pstu akan nyusu dan tido.. bagi saya budak pun mcm kita jugak , kalau kita dh jadikan benda tu rutin tido lewat bngun lewat bnda tu akan berulang lah hari2.. so kalau boleh puan cuba sehari dua ni kejutkan dia siang biar dia main2, buat aktiviti skit . kalau nk tidur pun biar nap dlm30 ke 1 jam je dh , malam tu kalau dia dh letih mesti 9/10 dia dh mula mgntok . mcm anak sy skrg dh okay mmg rutin dia 10 lebih akan tidur sekali dgn mak bapak dia .. waktu bangun dia kdg 7/8 pagi bergantung jugak kalau dia ngntok dia akn susu pstu tidur balik .. skrg ank saya dh nk msuk 11 bulan

Cuba awak ubah waktu tido die tu. Kalau jadi kebiasaan susah nnt awak nk buat keje siang hari. Setiap hari kejutkan die pukul 7am. Mandi dan breakfast. Lpastu bg die main2 sampai 11 lebih pagi. Lpastu prepare pula untuk lunch, 11.30am - 12pm. Sharp 12pm baby dah habis makan, mandikan die, tukar baju pampers, bg die nap. Dalam pukul 3pm bagi baby bangun, untuk snacking die. Bg die main2. Dlm pukul 5pm bawa die jalan2 sekeliling rumah @ taman. Pukul 6.30pm dah boleh dinner. Sharp 7pm @ 7.30pm dah boleh tidokan terus untuk 1 mlm. Waktu sy share nie follow childcare center. Mostly baby @ toddler mmg akan penat dan tido awal. Mcm anak sy. Try lah. Dalam seminggu maybe boleh adjust waktu tido die tu.

saya pernah jadi mcm ni. sebab rutin tidur dia jadi terganggu sebab keluar berjalan atau da tukar rutin sebab nak ganti bulan kann. cara saya, saya rutinkan balik. waktu makan waktu tidur waktu susu. contoh siang tu cuba bawak dia keluar berjalan atau pun main mainan atau pun ajak makan biar dia tak tidur siang. saya punya jadual; 7am : bangun susu 9am : makan 10am : susu & tidur 12pm : bangun 1pm : makan 3pm : susu & tidur 5pm : bangun 6pm : makan 10pm : susu & tidur total 13jam tidur gitulaaa saya ajar anak saya rutin. seminggu juga, baru dia adapt . kekdg sampai da tahu waktu tidur susu dan makan. semoga dipermudahkan segalanya 🥰

klau anak umr sthun die dh main2 kn sis.klau nak cntrol pde pgi tu kdg2 klau xbkje pgi la kite pling busy nk buat itu ini..klau ank sy,kite dh thu die ssah tdur mlm kn.jd sblah ptg tu klau sis dh free2 bia kn je die memain,jgn tdur kn die sblah ptg.lg2 antra jam 4ptg tu shngga la smpai mlm..kdg2 siap ad yg pesan pd pengsuh utk mommy2 yg bkje xbg pngsuh tdokn ank sblah ptg.sy ank sthun dlu,ptg sy dduk kn dlm stroler bwa psing2 kt lua..xpon bwa psing2 naik mto.bia wktu tu trisi je..cube la ubah sdkit je wktu main die tu.jd mlm die penat dn akn tdur sndri,

Dulu mse ank sy umur 1thn - 3thn ade juga dia berjaga mlm, even siang dia xtido.. Pastu dia bkn berjaga saje, dia merengek xtau nk ape.. Mse tu sy masih bkerja.. Ya Allah, allah jer tau mcm mne stress nye.. Bkn hari2 tpi dlm smnggu tu ade la 2kli gitu. Lame2 bila da msuk 3thn,dia bru tido elok pagi nye bru bngon.. Kwn sy pon ade ckp ank dia umur 2thn tpi suka berjaga mlm.. Xnk tido, emaknya bkerja.. Dia kata mcm3 cara buat xtido juga.. Dia jadi stress sbb penat mngntuk nk g keje.. Mngkin stngah bdk2 ade fasa2 nye mcm ni kn..

sis try ubah waktu tido dia. pgi tu cuba sis kejutkan dia awal pagi dalam kul 7-8 mcm tu. lpstu bg dia main smpai penat. then bg nap time skjap mcm kul 12 ke 1 ke. ptg tu sis bg je dia main, bwk g taman ke biar dia penat. nnt mlm mudah untk dia tido. sye buat mcm tu kat anak sye masa dia start masuk umur 1y. skang dh 2y++. ni tgh train adik dia pulak untk sama time tido dgn abg dia.

Suami awak mana dear? Dia kena tolong awak jugak. Jaga anak ni bukan sorang2 tau. Tambah2 lagi you ada mental health. I pun sama. I have mental health issue since i was 16years old. Husband punya support is very2 important. For now, cuba ubah timing dia tido siang hari. Make sure dia betul2 penat siang hari supaya malam dia akan dapat tido panjang

actually bukan anak susah tidur malam. but time tidur anak dah bertukar. selalu kalau ank tak tdo malam siang hari mesti tido. jadi u tukar balik rutin dia. sehari dua tak jadi dlm seminggu u try mesti dapat rentak. petang after asar jgn bg dia nap dah sis.

bersyukur plak sy sebab anak sy skrg 1t 2b mmg takkan berjaga mlm. kalau dia bangun sy dgn husb buat x tau je. tgk² dah tdo balik.

6mo ago

untungla buat tak tahu boleh tidur balik😆 anak saya ada hari je macam tu, tp selalunya nangis macam kena dera, kalau dibiar pun nangis kuat macam tuu la jgk

waktu siang jgn bg tido lepas asar. jgn bg makan gula (makanan manis) sbb kanak2 akan aktif klu makan gula