Mandi air biasa

Anak umur berapa sesuai mandi air paip/biasa

19 Balas

Sy x pasti usia brapa, tp memg bgus ajr mndi air paip biasa... Ada je artikel pasal manfaat mandi air dingin utk bby dlm TAP ni... Sy bg mndi air biasa ikut keselesaan bby n ikut faktor cuaca jgk... Ank sy y first 7 or 8 bln cm tu sy dh bg mndi air biasa, ok je dia, xde nk meragam or kena selsema... Selesa je dia dlm tub mndi😊, y no 3 mnja plik skit, x bleh kena air sejuk langsung, meraung dia, smpai 1 thun mndi air suam, lpas tu ok je dia mndi air biasa... Ank ke 4 sy paling cool, bby lg, sy dh mndikn dia air biasa, dia pn ok je xde nk jerit2 bagai, elok je mndi... X mcm abg2 dia, basuh punggung guna air sejuk pn, meraung cm sakit😅😅😅, klau bby selesa, xde masalah pn, tp klau dia x selesa, seeloknya jgn di paksa, nnt smpai wktu y sesuai dia akn terima mndi air biasa...

Saya masa anak first, masa baby sebulan, Intro air biasa masa cuci bum2 dia. Spray2 dlu. Bila dia da biasa dgn suhu yg lain,xda bunyi, baru saya start mandikan air paip masa mandi tghri, Seingat saya masa baby 3bulan, saya da kerap mandikan dia tghri dgn air biasa Sbb cuaca pnas. Baby Mula2 terkejut, tapi lama2 ok Sbb badan da selesa. Tapi mandi pagi masih lagi air suam, petang pun. Lama2 bila tgk baby da ok, petang pun tukar mandi air biasa. Then baby dah 6 bulan, Sbb asyik makan, saya kerap mandikan pkai air sinki. Baby pun da biasa. Cuma bila hari hujan, terlampau sejuk mmg mandi air suam. Skrg da 16bulan, air paip je dia mandi. Alhamdulillah sihat walafiat. Xpernah flu atau batuk lagi setakat ni. Sng nak kemana2 travel tadah je bawah paip ☺️

1y ago

anak baru 5 bulan tahun ni..

baby dah 4 bulan masih mandi air suam. ikut cuaca juga bila panas terik dia okay je mandi air biasa. start dia dah mokmok ada lemak saya baru cuba2 mandikan air biasa. dalam umur 2 bulan lebih jugak. kalau masa dalam hari kesian lemak pun tak banyak lepas mandi mengigil sampai biru walaupun mandi air suam 🤣 ada je makcik2 suruh mandi air biasa konon bagi anak kuat lah apa, mengarut je lah. baby saya alhamdulilah sampai sekarang masih sihat walaupun mandi air suam, ikut cara kita je sis sebab kita lagi kenal baby kita🫶🏻

mcm sy ank dr lahir smpai umur dia 2 tahun lebih masih mandi air suam..masuk umur 3 tahun ni..kadang2 bila sejuk sgt dia mandi air suam..kadang dia sendiri mintk maknya mandikan dia air paip nak sejuk2 katanya...kalau baby ni better mandi air suam...jd bby tak mudah selsema sbb sejuk..mcm sy dlu ank lahir pramatang doc pn pesan mandikan air suam bg elak ank selsema...dkt nicu pun nurse mandikan air suam... alhamdulillah ank sy jarang selsema...

anak sy dari baby smpai la skang tadika 6 tahun pn pagi masih mandi air suam. org kata mandi air suam nti budak bdn lembik. tp anak sy elok je dia awal merangkak 6 bln.. 9 bln da bejalan. so ikut la anak sis. rasa skang musim hujan takut selsema mandi la air suam, lau tgh musim panas bleh la try air sejuk.

Macam saya start anak umur 3 hari dah bg mandi air paip biasa. Sbb anak ada kuning bila mandi air suam lg kuning jadinya. So saya mandikan je guna air paip direct tanpa air suam and yes kuning turun. And kerapkan bagi susu badan. Hehhee tambahan tips

ank sy umur hampir 2 tahun masih mandi air suam. pernah ada makcik ni ajar sy supaya biasakan ank mandi air paip supaya kuat antibody tpi ank dia berhingus xpernah kering jdi sy tak mau ikut tips dia. 😂

1y ago

saya bawa baby saya mandi air sungai , dia lagi suka main air..baby saya 5 bulan dah.. ikut la anak masing2...ada baby tu tak bole lagi mandi air paip sebb sejuk..ada baby lain ok saja mandi..

Mandi air suam bagus 🥰 nnt anak dh boleh berlari , bermain sendiri (umur 3 above) boleh la introduce dia air paip 😂😂nnt time Tu ha belikan dia mini pool ..sure confirm melekat DLM Tu hehehehe😂🤣

1y ago

Kita skli dok join mndi sama2 dgn ank hihihi🤣

anak saya 4 bulan da start mandi air paip..tapi saya pon tak mandikan awal pagi sangat dalam pukul 11..air tak la sejuk sangat.dia tak menangis suka haa berendam.kadang senang mandikan kat sinki je..

Depends keadaan anak mommy. Kalau anak saya 1 tahun/ 1 tahun lebih dah mandi air paip. Tapi tak boleh mandi awal pagi dan lewat petang sangat. Tapi kalau tak sihat kena bagi mandi air suam selalu.