Flapping hand

Anak sy setahun 7.. mchart setahun 6 dia Lulus.. kbelakangan ni suka geleng2 kepala secara random . Ada juga geleng kepala kalau dia xnk/xsuka sesuatu benda Tu. Bila teruja/seronok dia flapping hand. Kadang2 tepuk tangan. Tp biasanya bnyak tepuk tgn la.. yg terbaru sy perasan kadang dia random tepuk Sisi Kiri kanan kepala dia guna dua2 tapak tangan . Mcm org stress Tu, tp tepuk lembut la..Yg ni xselalu.jarang. Panggil Nama, dia toleh Dan Ada respon, Ada eye contact,faham arahan, xsuka main sorg,suka main ramai Dan berkawan.. soalan sy.. 1. perlu X bawa jumpa pakar 2. Kalau pergi paed swasta boleh x? Atau tunggu next appointment kk masa dia umur 2 tahun nnti bru ajukan soalan kt Dr kk? 3. Untuk paed swasta ni,kalau Ada apa2 kerisauan/kebimbangan , boleh ke terus terjah jumpa pakar? Maksudnya xperlu tunggu umur sekian2 bru bertindak? Tq mommies

9 Balas

Pada pendapat saya, sis just pantau je. Kalau ada apa2 yang pelik sis rekod, dan tunggu appointment kk nanti tanya terus dekat dr. Kalau sis nak gi jumpa pakar terus pun takde masalah. Tapi sis kena tau bab costing. Kalau sis mampu ok je. Biasa swasta ni dia akan ada appointment2 susulan. Bukan sekali jumpa tu ok dr terus cakap yes/no. Dr akan suruh pantau dan jumpa lagi next month ke next 2 months ke. Sekali jumpa takkan kurang dari rm100. Dan pakar ni kalau paediatrician kat hospital swasta biasa kena call dulu buat appointment. Kadang kalau full slot diorang tak terima walk in lagi2 new patient.

Flapping hand tu kalau tiba2 atau terlalu kerap tanpa sebab tu bg saya perlu risau, kalau flapping hand masa dia hapoy tgk cartoon atau in hapoy mood biasa je sbb kaunselor kata tu tunjukkan emosi dia tgh seronok, kalau x ok sis refer swasta pun boleh pi kk minta surat refer pun boleh juga 😁

anak sy setahun 4bln dh stop flapping hand msa tu dia tgh hppy .. skrg dh xda flapping hnd n tepuk tgn pn bila puji dia pndi nya ank mama .. tepuk kpla kiri kanan blom hilang lg.. dia akn tepuk kpla bila kita tggikn suara contoh nya jgn gigit..Sy pn kdg rsau jgk tp tgk smpi 2thn ni ..

blh je sis nk bwk g swasta cuma swasta kosnya agak mahal skit la. next app dgn kk bile sis? sblom tu blh je sis rekod dlu perbutan anak yg merisaukan sis. nnt masa appointment tunjuk dkt doktor. nnt doktor akn decide untk refer ke pakar or tak.

pendapat sye, x perlu.. sbb mchart assesment normal.. lgpun nant akn repeat ble 3 yrs old kn.. baby pn eye contact ok, faham arahan & suka bkwn..

flapping hand tu cemana ? kalau tepuk tangan tu saya tahu . ada beza eh flapping hand dgn tepuk tangan ? sorry bertanya

4mo ago

ade beza.. tgn mcm mengibas2.. nk lg jelas bley google/youtube..

Kalau puan risau better jumpa je Dr. Nak sedapkan hati kita juga. At least kita tak risau.

sblum ni pernah baca kalau flapping hand utk budak sometimes normal shj

4mo ago

btol.. nant tbiat tu akn hilg sendri..

boleh je nak bawak jumpa pakar