Anak taknak susu

Anak sy esok nak masuk 2 bulan, harini dia taknak susu sangat. Harini cuma minum 3 botol je dari pagi sampai malam. Dia minum sikit, lepastu dia taknak dah. Puas bagi, tapi minum sikit2. Susah hati. Kenapa ye mommies ? Normal ke ?

3 Balas

Ada beberapa sebab. Satu mungkin nursing strike. Tapi before u fikir dia nursing strike, check lidah dia ada putih2 tu tebal sgt tak. Boleh jadi tak selesa. Kerap cuci lidah dia setiap hari. Ketiga, mungkin dia perut tak selesa, kembung atau apa2 je. Tengok perut dia juga. Kalau kembung urut perut, calf dan tapak kaki. Atau burp kan dia setiap kali menyusu. Means minum sikit, sendawa kan. Pastu sambung minum lagi

sy x sure sebab anak direct bf.. tapi kene check juga lidah dia tebal x putih susu tu ( org tua² panggil sawan susu ) Dan kene check juga perut ,risau kembung .. tiap Kali lepas nyusu pastikan bby sendawa kalau x means dia belum kenyang ( ni apa yg nurse ajar laa ) .. kalau Masih x okay ,better bawak jmpa doc ,mungkin ada tips yg lebih baik..semoga semuanya baik² ✨

Sama baby saya pun 2 bulan skrg dia susu main2 . Lepastu taknak botol. Bila bagi dia gigit2 je. Rupanya dia tiba2 taknak susu frozen. Sebelum ni dia ok je. Bagi fresh ok pulak . Tapi tulah dia masih main2 . Kena tunggu dia betul2 lapar baru dia nak .