Kenapa tiba2 baby x berak dalam 1 hari?

Hello, anak sy dlm 4 hari lg 3months. Sebelum ni mmg berak dlm 3-4kali sehari tapi hari ni langsung x berak lg, sy risau. Sy ada baca klu fully breastfeed x perlu risau, kenapa ya? Ada yg boleh confirm info ni btl x? & klu btl boleh terangkn knp klu fully breastfeed x perlu risau? Sy fully breastfeed, sy risau klu anak x cukup susu. Stakat sy picit breast tu masih ada susu lg. Perut semua ok x kembung

2 Balas

saya suka cara sis tanya soalan. sangat detail 👍🏻😆 betul tu sis, tak perlu risau. baby yang BF semata2 tanpa campur susu atau makanan tambahan lagi memang boleh buang air besar 3-4x/sehari, atau 1x/2 minggu. semua tu dalam range normal. sebab keseluruhan susu ibu tu khasiat untuk baby, jadi kalau baby tak buang air besar tu maksudnya baby dah serap semua nutrient dan tak ada excess untuk dibuang dah. kalau dia buang air besar kerap pula sebab susu tu mudah hadam jadi laju je dia lalu saluran pemakanan baby, kadang tak sempat nak serap semua benda, ada yang lepas jadi najis. sis boleh follow Puan @nadmasrom di ig & tt, banyak dia share ilmu penyusuan, percuma je. selalu juga buat live jadi boleh tanya apa2 tentang ilmu penyusuan direct je.

3w ago

Thank u 😊

Mmg ok kalau full bf. Max 2 minggu.