Baby menangis non stop 2pg -7pg

Anak sy bru berusia 26 hri. Setiap hari jam 2 pg dia akan menangis smbil meneran smp pukul7 pg. bila sy bagi tidur di tmpt dia nangis tp kalau sy riba dia okay. Cuma akan meneran jgk, langsung tk nk tdo. Pampers dh tukar, susu dh bagi. Minyak dah sapu / urut perut. Sama ja jd mcmtu. Tp siang tidur lena. Bangun bila lpar susu saja. Pernah tak yg mengalami mcmni? #SeriusTanya #firstmom

14 Balas

Sama anak sy waktu dalam hari. Setiap hari macam tu juga waktunya 2 3 4 5 pagi. Die kalah susu lembu pon ye juga waktu tu sy campur. Siang susu badan, malam susu formula. Bawak pergi jumpa paed, die suruh stop susu lembu, bg susu soya. Sy nekad susukan badan je. Paed bg probiotik utk usus die. Alhamdulillah getting better tp tetap perut ye kembung sampai skrg. Waktu dalam hari, memang menangis saja tiap malam. Nak kentut menangis. Nak berak menangis. Mungkin waktu tu usus die tak matang lagi. Serba serbi tak pandai. Sampai lah umur die 2 bulan lebih baru beransur hilang nangis menjerit tiba2 tengah2 malam pagi buta tu. Skrg dah 85hari dah tak buat perangai nangis tiba2 tu. Kalau kembung pon kentut je memanjang. Cuma die sampai skrg tak biasa baring tempat rata terus. Sebabkan perut gassy die tu, sy tinggikan tempat tidur die bahagian pinggang ke atas dalam babycot die. Baru die dpt tidur lama dlm babycot. Sy guna buai juga tp jenis rocker attach mesin buai kt situ. Bedung juga. Pacifier je die taknak. Mental tak kuat waktu tak guna buai. Memang nak melekat saja. Sampai diri tak terurus. Last2 sy bagi je element apa yg die nak bg die tenang. Hayunan, white noise, bedung

macam ank buah sye..ngis start pkul 12 mlm smpai la 7 pagi.hari2..ngis smpai biru muke...buai x nk..susu smpai penuh perut pon xnk tido bg puting pon xnk tido...mk bpk atok nnek smpai buntu xtau nak buat ape...sye geram dye kuat ngis sgt pkul 2 pg sye bg mandi air yg x suam sgt pastu bedung minum susu tido smpai la ke pagi...x ngis langsong..sye bg susu stiap 2 jm skli hihi...eh last2 hari2 ank buah sye tido dgn sye stiap mlm smpai la dye 2 bulan....rasa mcm ank sye pulak..tp xpe la sbb kakak sye czer kesian dye...tp tula time mlm je mmng dyeorng bg kat sye jge hahaha..

pernah...anak sulung.habis je berpantang,die beransur ok.dh blh tdo mlm.klu x,selagi x habis pantang menangis je.....tiap malam jam 10 start bawak ke subuh.letih nk melayan xblh nk ckp,kuatkan mental sis,semoga Allah s.w.t permudahkan segala urusan sis sekeluarga

anak u colic ni mummy. nk pkai buai boleh je ni. n bljr cara 5s utk tenangkan baby. if x jalan either jumpe doc or pggil Peer counselor (PC) dtg rumah bljr cara tenangkan bayi or join kelas belajar cara tenangkan 0-3m baby lg2 yg colic ni

2w ago

boleh guna hayunan buai tu jgk utk pujuk baby bg kurg nangis or x menangis. bedung pun kena betul2 kemas n ngiringkan dia. mummy boleh cuba study sikit dkt ig 'babylanguage' xpun ambik kelas bljr tenangkan baby dkt ig 'talksyusu'. sbb x normal ye anak nangis lama sgt mcm tu. so mmg kena cari cara utk tenangkan dia properly. mmg akan habis dh fasa ni time dia dh 4 bulan nnt tp mummy ade lg 2 bulan nk hadap. dia nk riba tu meaning dia nk rasa dipeluk n mgkin rasa buai skli. so klau letak dlm buai, kurg2 dia akan rasa dipeluk tu lama sikit. bedung kemas2 jgk haa. dkt ig talksyusu tu ade ajar cara bedung kemas susah nk terbukak

anak sy 1st 1m tidur atas sy, sbb tk larat la nak hadap dia nangis, sy nk rehat. 2m dia start tidur bilik asing, now dah putus susu 2y, dah tidur sendiri

Pernah alami anak first smpai jdi stress x cukup tido. Lastly tukar susu Alhamdulillah ok. Dia Kembung perut angin tak bleh kluar mlm plk sejuk.

Cuba bg buai.. bg puting.. walaupun byk mak2 kata x bagus, tp mental kita kena jaga.. fhm sgt betapa stressnya anak nangis tanpa henti..

Waktu anak first sy dah penah alami.. Org2 tua cakap anak saya kena sawan tangis.. Lepas baby sy 2 bulan okay dh alhamdulillah...

kalau meragam smpai tahap tak ok tu pujuk pun xblh. blh try bwk ke darul syifa perubtan islam .mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

2w ago

btul..ank2 kcil blh nmpk..takut mcm org kata gngguan ummu sibyan kan..tu yg risau...kekdg rujuk pd perubatan islam mcm darul syifa tu tuk mintk ustaz dtg rumah tuk pagarkan rumah..yela an..sbb ms kita brsalin ni nnti mcm2 org dtg rumah visitkn tak tntu ms takut gngguan tu cmpur dr yg sedia ada dan yg dtg..wallahualam..

colic ni, tengok susu jugak, kekadang ada baby yg perut dia taktahan susu ibu atau susu lembu. kena soybased. tanya Dr.