Anak geli (sensory)

Anak saya umur 1tahun. Sebelum ni makan bersuap. Saya cuba bagi dia makan nasi sendiri dia geli. And bagi main pasir pon dia geli juga. Ada cara tak untuk bagi dia tak geli?

6 Balas

samaaa laa mcm anak saya dulu. makan lembik lembik dia takmau, akan buat muka geli. kalau bagi pegang biskut baby tu, bila da lembik takmau da cepat cepat buang. kalau bgi biskut ke kentang goreng ke suh pgg sendiri tkmau, akan jatuhkan balik. anak saya cecah setahun saya bgi dia explore makanan. mmg sakit sikit sebab kita akan penat nak mengemas tpi percaya laa. next nnti anak akan makan dgn sendiri dan tak kisah la lembik ke apa ke. duduk kat kerusi yang ada tray, letak makanan contoh nasi. bagi dia explore makanan tu .. memula mmg dia geli, takpe amik masa

Xpe sis,. Ns maybe sbb tekstur dia melekit. Sis bykkn messy play. Tepung jagung letak air sikit, bg ada color.. Bg ank pegang. Ank sy mcm ni tp dh besar sikit 3 tahun mcmtu. Dia nk bersuap tak nak pegang sendiri. Jd sy belikn dia playdoh dgn slime. Mula2 tak nak pegang, ajak main hari2 okay dah dia. Mkn ns pegang sendiri pun dia okay. Skrg ajar pegang mee pulak.

bley try bg buah jgak.. potg2 bia anak suap sendri.. mangga ke dragon fruit ke..

Kerapkan dan pelbagaikan messy play. Lama2 nanti dia akan biasa.

biasakan je, mula2 geli, lepas2 tu dia yg nak