Anak kurang selera makan.

Anak saya umur 11 bulan dan die kurang selera makan. Sebelum.ni makan 3-4kali sehari. Skrg 2 kali atau sekali je.. risau plak sebab badannya da susut. Mungkin sebab skrg tgah aktif memanjat memapah sana sini tapi risau laa juga.

21 Balas

hi mommies. sama. ank sy almost 1 thn . baby kerap sakit dan kurang nk makan. harapkan susu shj. dan bila warded, kena tegur dgn dietitian dan dr. what i did 1.kurangkan jumlah susu 2. kerap cuba ltk dia duduk dan beri makan (jaga gap susu dan makan) 1-2 hours 3. beri vitamin. (12months below-2.5mg a day lepas breakfast) sgt berkesan. dia sgt selera makan sekarang. dkt 3-4kali mkn main meal sehari. dan dah x cpt sakit. u all may try as well sbb this one x mahal mana pun as compared to brand appeton

4mo ago

kalo sthn sis..berat brpe minimum bby girl...n kalo xckp berat kena jmpa pakar..

Anak saya 11 bulan 15 hari, baru lepas demam & check gigi dia, ada dua gigi atas baru nak tumbuh. Probably sebab ni jugak baby tak selera makan. Tapi saya keep offer makanan dekat baby. Ubah suhu bagi yang sejuk2. Lepas tu bagi makanan yg boleh dia pegang. Alhamdulillah dia makan. Untuk few days tu je lah selera tak ada, lepas tu dah ok balik dah. Saya selalu buat emergency oat. Kalau dia x nak makan, bagi dia mkn oat yg sejuk dan senang telan. Oh jgn lupa cuci lidah dan berus gigi anak jugak. Ni pun boleh jadi faktor anak x nak mkn

3mo ago

Mcm mana nk cuci lidah yg senang ya? Ni boleh bawa berlawan2 dgn baby 11 bulan sy ni.. selalu dia suka gosok gigi je.. tapi nk cuci lidah tu satu rumah jerit.. kalau ada cara yg okay boleh share?

Sama la dgn baby sy. Masa awal2 makan dulu dia suka makan. Byk dia makan. Senjak umur dh nak masuk setahun ni makin kurang. Umur 10 bulan dia dh berjalan. Senjak pandai berjalan ni dia kurang makan. Dia nak bermain je. Dia nak makan sambil berlari lari. Kalau sy bg dia duduk kt high chair tu dia p buang aje makanan nya.

9mo ago

same lah..anak sy pon 10 bulan dah berjalan..skrg makan 2 kali sehari je..tapi susu kuat dia..dah laa minom susu badan je..jenuh mama dia mgepam hahaha..tp asal kan dia sihat lyn kan je laa..

sama la dgn baby girl saya sis.. esok anak saya dh 1 tahun.. makan pon xbnyk mcm sebelum ni nasi tu ldg makan 1x ja sehari.. tapi kalau hari dia kurang makan nasi saya bagi dia makan roti atau makanan lain baru dia makan.. masa dia 11bulan 25 hari dh start jalan.. hopefully nnt dia berselera semula la

ank sy terbalik pulak.11 bln skrg ni.susu kurang ,makan die kuat.sehari 5x. susu bdn xbnyak.susu fm die xnk.air msk pn ikut mood die nk mnum.kne bnyakkan buat mknn yg berasaskan sup2 gitu biar ada jugak cecair msok..tapi die buang air ok je.hari2 cume stool die mcm ada yg soft ada yg kras skit je.

ank sy sis sejak 8m terus xnak makan. boleh kata 1 complete meal tu nk hbs sehari berjanggut. dia asyik geleng2 je tp susu kuat. mungkin nk tumbuh gigi atau mmg fasa dia. keep offer je nnti dia ada selera sendiri. ank sy pun ni dh 11m bru nk mkn tu pun xbnyk

baby saya skrg 11 bulan 15 hari.. 2 mggu lepas lgsung xnak mkn.. nak susu je.. normal tu sis,, dia nak ringankan badan nak jalan.. nurse kata normal.. yg pntg kuat susu

7mo ago

anak saya makan kurang, susu kurang. hm

Tu biasa. dy ade Hari dy nk mkn dgn makan..Kata makcik saya Tu normal .awak kne Cari mknn dy suka..klau dy suka roti bagi je la roti..yg penting mkn.

2y ago

awak cuba2 la makanan lain .mcm buah mangga ke strawberry yg senang di makan.. kalau saya beli makanan baby..biskut2 baby

mummy .. boleh try buat macaroni @spagheeti Cabonara pakai susu fullcream letak cheese . confirm berselera makan . anak saya 11bulan fav dia . sbb boleh gantikan nasi pasta ni

sama sis. ank sy pon kurang makan nasi, tapi pasta, buah n sayur dia nk makan. Tapi mmg kuat menyusu. Ank sy fully bf. memang uminya jadi kuat makan laa sbb kerap lapar😂