Anak Kurang Makan

Anak saya umur 1 tahun 4 bulan. Kebelakangan ni memang susah nak makan. Macam2 menu saya dah tukar🙁 Dia cuma makan biskut dan susu saja. Ada parents lain alami macam ni juga tak? Dan apa solusi kalau boleh share

8 Balas

saya pun sedang mengalaminya skrng..😂😂😂bila bc dkt tAp ni katanya ianya normal bila dia dh start mcm memilih mkn dan tidak mahu makan..jenuh kita try memcm.menu..dia nolak juge..last2 bg mkn bubur nsi..kejap buat bubur nsi mcm ala2 mcd nye bubur tu...dgn bubur ikan bilis . alhamdulillah dia mkn..wlaupn mkn skit ..tp okla kut jnji dia mkn..bg buah pn xnk..bg snack bby mcm biskut tu pn xnk..xtwla apa nk nye..sy ingt sy sorg je alaminya mcmtu. 😅😅✌rupanya kita sm...ada juga try buat spagetti..husben bli yg tuk ank2 blh mkn..bentuk binatang dgn bentuk bulan kapal.n etc...gorg mcm mee gorg tu..dia xnk..dia nk.mkn kosg cmtu je lepas siap rebus dia dgn senang hati bwk mngkuk g dpn tv dan mkn..😅nsbla jnis mknn tu adalah dr sayuran juga...klu x tu lg rs risau..btl2 mncabar rsnye skrng ni bila ank dh stat xnk mkn..puas.mikir apa menu nk msk lg..apa la dia mkn ni..smntra tggu ckup umo 2 tahun blh bg mknn mcm.kita mkn ada letak.garam.skit....hew3..

Umur anak saya 2 tahun baru dia nak makan bubur, biskut & roti. Bayangkan susah hati saya macam mana? Tapi umur setahun badannya debob, checkup selalu mengadu pada nurse, tapi result semua okay. Saya ni jenuh la cuba macam2 resepi nak bagi dia makan. Dia memang nak susu je 😂😂 umur 3tahun setengah pun still makan bubur. Ni dah start nak ada adik baru, belajar2 makan nasi 😂

kakak ipar saya ajar jangan ikut cara anak. kalau tak macam ni lah jadi dia. dia akan minta susu and snack. so kena ajar dia waktu makan ialah waktu makan. no susu no snack. selagi dia tak makan. biarkan je sampai dia sendiri yg datang kat kita minta makan nasi. jangan cepat kesian dekat anak bab makan ni. nanti kena gastrik semua kita yg susah.

anak sy pn sma mcm tu .. smpai la skrg dh 3thun pn mmg ssah nk mkn nasi .. tapi kdg kena umpan jgk la dgn telefon .. spaya dia leka .. nanti suap nsi pn dia xperasan .. tp xbrapa elok cara tu ..

sama la baby saya . orang cakap mcm 5 bulan je tapi dah setahun. makan biskut nak . makan nasi taknak . puas jenjeng nasi gn sup nak suap makan sampai kembang jari . em

saya suggest follow fb page happy baby food malaysia dlm tu byk share mcm2 resepi utk ank dan byk pengalamn

sama macam anak saya, 1 tahun 4bulan, msuk mulut terus keluar balik, mak pun dah pening ..huhu

ank sy pun sama kurang mkn ..lbih suka biskut..suka susu..mereka lbih suka main...