Anak taknak menyusu belah kanan

Anak saya menyusu belah kiri je . Belah kanan dia taknak isap . Besar sebelah dah tetek saya . Dah puas bagi tapi dia macam nak termuntah kalau hisap yg tu . Berat dia pun xberapa naik . Saya risau . 4bulan 5.6 kg je .. masa umur 3bulan 5.3 . Naik 300g je .. kalau bulan depan xnaik 6kg masuk line kuning dah 😔 mcm mana saya nak buat biar berat anak naik ya .. tolong please mummy .. #firstbaby #firstmom

6 Balas

mcm baby sy mmg akn ada 1 yg dia suka.dia akn hisap yg dia suka dl.mmg akn besar sebelah,kna pam dl susu tu,pas tu try bg kt bby sis.kdg bila susu byk sgt,susu tu keluar lju bila bby hisap,tu yg buat dia nk muntah,xsempat telan susu..insyaallah dia besar sikit nt ok je dgn dua2 susu..klu terpksa,sis bg dia fm,tuk naikkan berat dia.lepas berat dia da ok,bg semula susu ibu spenuhnya

1y ago

ank saya tknak langsung mnum susu dlm botol sis mcm mana nk bgi fm 🥲🥲

Hi saya pulak anak isap belah kiri taknak belah kanan , saya tanya dokter pakar dia kata takapa bagi je belah mana dia nak lagi sebelah tu kalau nak bagi sama size dia suruh pam , saya punya yg dia tk isap tu tk bengkak pun , dokter cakap anak dia macamtu jugak dia just pam . Kalau anak tak isap botol boleh bagi guna syringe.

1y ago

Welcomee

belah kanan tu perah sikit bagi keluar air susu, baru sua ke mulut bby... dia hisap skejap pon jadi la... kurg sikit bengkak susu.. pastu klu dia tolak dh, tukar la ke belah kiri pula, jgn paksa.. nanti bby stress.. tips lain, boleh bagi masa menyusu malam... klu dia ada tejaga cari susu, bagi ja kanan dulu.. baru tukar kiri

1y ago

bukan bengkak susu sis .. belah kanan yg dia xisap tu kecik .. belah kiri yg dia isap tu bnyk susu .. ha camtu .. 🥲🥲

ank Sy hisap belah kanan .. belah Kiri xnak..bg pun xnak..mmg besar sebelah breast...smlm check up 4 bulan berat die 4.9 je...susu FM dlm botol pun xnak...tp dktor kata berat die x teruk mane pun...cntik .tiap bulan naik 500-600 g.. sbb die lahir pun berat die 2.54 Kg je..

tak pun apa kata belah kanan tu sis pam ataupun marmet ? at least takdelah jadi penuh or bengkak susu . sakit wo kalau bengkak . anak saya pun gitu kadang dia prefer belah kiri je . apa belah kanan ni tak sama ke 🤣

1y ago

tkpe ke sis klau bby isap sebelah je .. dia mmg menyusu cam biasa .. anak saya berat naik sikit2 je . tu yg risau

da try da ke bagi?, or awak try picit tek sebelah tuh bagi keluar susu kot dia bau susu dia mau ke. n then bagi dia myusu lama sampai dpt hindmilk . n paling penting myusu time malam kerap .

1y ago

da try bgi dah sis .. picit2 kluar pun dah . ltak je kat mulut dia puting sblah kanan ni dia isap kejap lpastu nak termuntah belah kiri elok plk dia menyusu .. malam mmg kerap dia menyusu ..