Bayi tidak buang air besar 2 minggu

Anak saya fully bf, dh 2 minggu x buang air besar. Is that normal and ada yg experience mcm saya ni x?

10 Balas

masa ank 1st x buang air besar 13 hari naik risau juga tp doktor dah perna bgtahu untuk ank fully breastfeeding normal tuk x buang air besar sampai 14 hari aka 2 mggu sbb susu yg d minum berubah jd isi dalam badan tapi kalau lebih dr tu elok bawa pergi jumpa doktor tuk buat pemeriksaan.

2y ago

Pernah jgak bgitahu nurse masa checkup tp katanya klu bf normal tu, tp kita risau kn mcm lama sgt

sama macam anak saya masa umur dy nak masuk 3 bulan dekat 16hari tak berak lepas tu alhamdulilah berak. yang penting baby awak perut tak keras, sentiasa kentut dan minum susu okey je. kalau semua ok awak jangan risau usus baby baru nak membesar doktor cakap

Baby sy x poopoo 2 minggu, tgk xde nangis2.. Kentut byk.. sy mkn buah oren dgn air suam, sy ckp kat baby, 'adik x poopoo hari ni, esok kita dating dgn doc ye'.. Ptg tu melimpah poopoo dia, bau x yahh ckp la.. Awak klo risau, refer doc utk kepastian..

2y ago

Sama, anak saya baru je poo poo ptg td😂 dia xde meragam, perut elok je lembut, kentut bnyk..hari ke 14 baru dia nk membuang..dr pun pernah bgitahu klu bf xde masalah..tp kita ni risau kan

Anak saya baru je poo poo pada hari ke 14😅 Ingat klu x poo poo jgak nk refer dr tp td melimpah pulak poo poo dia.. lega sgt rasa..sbb baby xde meragam dan kentut bnyk berbau

Saya anak tak berak 1hari pun dah risau🙃 sehari dia tak berak,saya akan cuba urut2 perut & kaki dia..dukung bawak jalan2 dalam rumah..baby saya dah almost 3months fully bf.

2y ago

sama😂 risau betul kalau sehari xberak. walau berak sekali dua shari pon dah lega.

uittt.... lamanya hingga 2 minggu. anak2 saya jika tak membuang 3 hari pun saya dah risau. terus bawa jumpa doktor. takut ada masalah penghadaman

klu fully bf , 5-6 hari tak membuang tu normal. tp klu 2 minggu.. rasanya mcm lama sngt tu . maybe boleh bawak anak ke klinik.

2y ago

Risau jugak mcm lama sgt, tp dia xde meragam and bnyk kentut dan berbau kentutnya

2weeks macam terlalu lama. Seeloknya pergi check.

Anak saya umur 5 bulan 19 hari

better refer doktor