Anak duduk bongkok

Anak saya duduk bongkok, waktu baby memang slalu letak dia kat dada duduk skali tp sy support bdn dia mcm floating la dia duduk bukan fully support dgn tulang blkg dia. skrg ni mil saya bising2 ckp anak bongkok. Anak sy ni kepala besar sikit memang dari dalam perut doktor asyik ckp kepala besar, jadi dia mcm menunduk jugak bila duduk. Anak kwn sy duduk dah lurus, anak saya pulak mseh bongkok. Anak sy lahir 4kg, skrg 6 bulan dah 8.5kg. Adakah sbb baby sy berat? dan soalan saya baby sy memang bongkok atau akan lurus duduknya nanti? Saya tahu lain budak lain perkembangan, tp sy risau bila org asyik tegur dia duduk bongkok. dia duduk mcm dlm gbr tapi bongkok lagi dan asyik tengok bwh 🙁

Anak duduk bongkok
4 Balas

ank sye 6 bulan pon 8kg sis. boleh je duduk tegak, so berat xde kena mengena ya dgn duduk bongkok atau x. normal je utk baby bru belajar duduk akan bongkok dulu, sbb dia nak support bdn supaya x tegolek jatuh. awk boleh ltk support dkt kiri kanan belakang dia masa dia duduk. ltk bantal. kalau die duduk dlm baby cot, ltk kan bantal kiri kanan belakang dan sandar kan die. lama2 dia akan duduk tegak. dont worry.

baby dilahirkan dgn tulang belakang bentuk C. nanti makin membesar, tulang2 tu akan menegak mcm biasa sbb skrg kan masih membentuk. jgn risau, yg penting kalau dia duduk kena ada support & mmg dah boleh duduk (kepala tak lembik lg). jgn tgk anak org lain, lain budak lain perkembangan. fokus pada anak kita. selagi masa check up doc tak ckp apa2 yg membimbangkan, takda masalah Insha’Allah

Time dia duduk bongkok tu sis gosok2 belakang badan dia. Nanti dia akan tegakkan sendiri. Selalu buat. Lama2 dia akan terbiasa duduk tegak

gosok blkng bdn nya