Baby umur 5 bulan masih tidak belajar nak bertiarap.

Anak saya dh nk masuk 5 bulan tapi masih tak nampak dia hendak miring2 utk bertiarap. Mommies please help ada tak sesiapa baby dia mcm ni ? Risau sbb tiap checkup doctor asyik kata anak lambat.

11 Balas

anak kedua saya pun sana lambat juga wlpn dah masuk 6 bln.tapi tak risau sgt sbb dah ada pengalaman anak pertama lambat meniarap,tapi dah kuat utk duduk dan bertatih.selang bbrapa bulan(umur setahun lebih)dah start belajar jalan&imbang² badan sampai dah pandai brjalan. Kadang perkenbangan anak² tak sama.sis try buat tummy time kat anak(try google).tu slh satu cara ajar anak meniarap.Kadang doktor or misi mmg selalu tanya mcm² tp sbg ibu jgn stress² tau.Anggap perkara tu biasa sj

normal , anak saya tak merangkak pun dia terus duduk .. setiap perkembangan anak tu berbeza2 puan ada sesetengah budak 9bulan pun dah pandai berjalan ... kadang tu faktor badan dorang terlampau debab kan tu pun salah satu punca dia tak boleh nak belajar meniarap sebab berat apa kata puan buat tummy time tu nanti lama2 dia pandai juga .. saya selalu buat macam tu masa anak dah start umur 5 bulan keatas dah boleh cuba ..inshaallah nanti dia akan belajar

anak saya 7 bulan baru meniarap, 11 bulan baru merangkak. dia lambat sebab takut. tp kaki tgn semua dah kuat. cuma tak yakin kut. tp alhamdulillah genap setahun dah boleh bertatih. perkembangan baby lain2 . ibu kena sabar, positive.. bnyak2 train anak.

rajin2 buat urutan kat anak, buat gerakkan kayuh basikal, mcm kita buat regangan sebelum bersukan tu...bantu dia meniarap sipi2 ka..lama2 dia pandai dah bertiarap.. InsyaAllah

ikut bby lh sis, mcm sy ank sy meniarap je tau ii nk berjalan... 😭 proses merangkak tkde, proses duduk pon tkde.. tau ii berjalan je 🤣

kena buat tummy time. ikot step mula2 baringkan dia, lepas tu bg mengiring, then baru tiarapkan. nnt lama2 dia boleh buat sendiri

Anak sy 5 bulan 2 minggu bru pndai meniarap sndiri ..

Sis kena rajin2 buat tummy time utk baby…

rajin buat tummy time awak dekat baby.

depends pd baby tu juge