1 Bulan 8 Hari

Anak saya demam,dan batuk2, doktor kasi ubat demam dan ubat batuk.. Boleh bagi pada anak tak ubat2 yg di bagi doktor tu?? Org kata x boleh.. Sesiapa kat sini ada pengalaman x

10 Balas

Tak ada ubat untuk baby, tapi kalau suhu badan tinggi terus bawak ke hospital... Kalau suhu masih terkawal, mummy boleh kerap basah2 kepala, leher, ketiak baby tuk turun kn suhu badan... Tuk batuk, mummy urut belakang, b3tis n tapak kaki.. Urut belai2 jgn beriya... Sakit anak nnt...tp ingt.. Lau demam tak reda2 lbih 3 ari.. Terus ke hospital... Lagi satu mummy boleh ambil sepotong bawang merah letak dalam bilik or tmpt yg baby stay.. Letak je... Semalam 2... Lepastu buang jgn dibuat masak pulak... Function nye bawang merah ni boleh serap bakteria jahat... Ni ikhtiar saja...

4y ago

Oh terima kasih ni.. Sb ni info bawang tu dah lama lupa.. Tq tau.. Baby dah kurang panas tp batuk je..

Baby bawah 3bulan klu demam kena pegi emergency hospital.prnh g klinik swasta time anak 2bulan, dia batuk selsema.doc tu ckp klu suhu naik kena pegi hospital terus.tp kan doc tu bg ubat batuk & selsema pula😂.

Klau demam bykkan mandi.. Kdg2 mandikan dgn air lemon.... Kalau batuk sapu vick kat dade.. Tekak leher... Blakang bdn tepuk precussion.. .. Urut betis.. Tapak kaki... Anak sy tak bg ubt batuk terlalu awal..

Ubat demam boleh sis ikut dos yg nurse atau doktor bagi. Sbb sy nurse kk ada bg ubat demam. Cuma nya ubat batuk tu tak sure sis. Rasanya tak boleh. Better takyah bg lah sis ubat batuk tu.

Eh kalau sye ari tu doctor advice baby demam bawah 6 bulan terus bawa emergency sbb baby xde ubat lagi. Die x bagi ape ape ubat pon dekat saya.

Sis pergi klinik swasta ke? Biasanya kalau klinik kerajaan doctor xkan bg ubat utk bayi bawah 2 tahun

4y ago

Ye sis.. Doc klinik gov pn bgtau utk baby y mnyusu bdn bg dia minum susu bdn tu bg dia kerap kencing

Tak ada ubat batuk untuk bawah 2 tahun

Anak bawah 2 thn xboleh bagi ubat batuk sis..

Rasanya bby xde ubt batuk

Setahu saya mmg x boleh