batuk2..pregnant 20weeks

hi...sekarang saya rasa mau demam dan batuk batuk start sudah..boleh tak minum ubat batuk cap ibu dan anak?atau kena jumpa doktor juga?

13 Balas

sy batuk g jumpa doctor kk, dpt ubat batuk air sbb sy ada asthma. seminggu jumpa tak lega lg, repeat jumpa doctor kkia dapat ubat cair kahak. ubat habis pun tak lega jugak. at last makin teruk sy kena admit OR, drip air n antibiotics. Lepas seminggu on antibiotics tu baru lega batuk n kahak sy. So apa² pun sis kena jumpa doctor. kalau melarat batuk tu, dorg risau ada jangkitan kuman. nanti bahaya kat baby. sekarang musim influenza tu yg ramai demam, selsema n batuk.

Saya masa baby 1st doktor bg ubat batuk jenis syrup..hasilny baby tdo dlm perut dan kurang gerakan last2 admit wad n kna czer.skg asal batuk masa mengandung saya minum air suam byk2 saja..

Kena jmpa dokt..hnya dokt saja tau ubat apa yg sesuai utk ibu mengandung.. jgn ambil ubat tnpa arahan dokt.. Jom join group blh share and tnye ape https://chat.whatsapp.com/BAgLtsBeeLWAIzfVVE7j4X

sia pernah batuk2 tk henti sehingga 4minggu berturut turut..dktr bgi mkn ubat batuk dan bgi ubat utk buang kahak..better sis jmpa dktr dlu agar dktr bgi pendapat ubat apa bgus utk d mkn oleh sis

Ambik madu asli sis 😊 Madu kelulut is better. Pastikan original. Sy amalkan madu 3 hari je dah elok. Madu homemade blkg rumah je

tak boleh rasanya minum ubat batuk tu...jumpa doctor pun dia takkan bg ubat...ibu perlu rehat, jaga makan, tidur cup minum air suam

Saya minggu lepas pn batuk teruk,tiap kali batuk,nk tkencing.then saya mnum madu + air suam,lepas tu makin kurang dh batuk saya

Kalau boleh sis jumpa doktor. Doktor akan bgi khas utk org mengandong. Jangan makan apa apa ubat batuk. Bahaya utk kandungan.

5y ago

No problem take care 🤗

Ubat batuk jenis sirap tu x boleh sis doc bgtau sy smlm. Sy pn dpt ubt batuk jenis tablet

Tak boleh makan ubat sembarangan semasa hamil. Jumpa doktor.