Baby picky eating

Anak saya dah setahun. Sampai skrg masih makan nsi lembik dgn sayuran yg dh blend je. Blm makan bahan protein mcm ikan & ayam. Pernah buat tp dia xmkn. Dia cma nak bnda manis je. Tak thu mcmana nk ajar dia mkn macam org lain. Xmmilih. Ada tak yg snasib dgn saya? Mcmana nk ajar baby yg picky eating cmni ya? Share pls. Anak saya skrg dk mkn nsi bbur calit dgn bskut perisa banana. Bru dia makan. Kalau tak mmg xnk terus

1 Balas

pertama kali mkn masa 6 bulan, puan bagi mkn bubur nasi kosong tak? biasanya baby jd picky eater sbb dibiasakan dgn puree buah atau mknn baby yg manis berbanding nasi.. masa 6 bulan lpas bagi bubur nasi kosong menu sama 3-4 hari baru la slowly introduce satu bahan mknn lain dlm 3 hari.. campurkan 1 jenis sayuran, dah try semua sayuran baru tmbh ayam/ikan.. puree buah sy xbagi stp hari masa 6-7 bulan, 2-3 seminggu sy bagi termasuk puree pumpkin tu pun klu baby xberak lbh 3 hari.. dah cuba semua jenis mknn, baru sy introduce mknn baby yg ada rasa manis.. skrg anak senang bagi mkn, xmemilih😄 Cuba puan blend hancur daging ayam/ikan campur nasi lembik.. puan start balik dr mula, hari ni tak nak, cuba lg esok.. pelbagaikan cara menghidang, sabar & konsisten, pujuk anak & cari idea spya anak 'tak takut' dgn nasi sayur ayam/ikan.. 😄