Nak tanya, macam mana cara kita nak ajar anak makan makanan dgn tekstur yg lbih pekat/kasar?

Anak saya dah nak masuk 9 bulan tapi bila beri bubur yg agak pekat sikit atau biskut bayi, pada awalnya macam okay tapi kemudiannya tak selesa dan muntah

3 Balas

slow² tukar tekstur. permulaan 70% blend halus 30% kasar. kalau anak buat gaya loya atau nak termuntah itu gag reflex. itu cara anak belajar untuk makan. boleh tengok kat utube. ibu just monitor time sesi makan. kalau anak nmpk tak selesa. boleh stop dulu dan intro balik sejam kemudian.

Hi mommy, cuba tukar bagi sayuran atau buahan . kena blend la ofkos hehe. kalau masih menyusu badan boleh campur sikit dgn susu badan . takperlu perisa tambahan lain. GOODLUCK semoga nti kulit n badan bby gebu gebas :D

Boleh tukar slow slow