Solid Food

Anak saya dah masuk 5month. Dah boleh start bagi makan sikit2 ke? Tekstur yg paling halus? Sebab ade yang dah kata dah boleh intro sikit2 kat baby. Tq ?

14 Balas

Boleh je kita slowly introduce baby dgn solid food, sbb tu selain drpd method tunggu sampai 6 bulan, ada peds ckp tgok perkembangan (boleh duduk tegak, excited bila tgok kita makan) dia pun kita dah boleh nampak dia boleh utk start solid food. But still follow 4 days rules utk avoid constipation. Lgpun baby lg kan, slowly introduce types of food. 1 hacks, jgn cepat ckp anak x suka apa yg kita bg ya. Ada study shows, kita hanya boleh declare anak kita x suka sesuatu tu kalau kita dah cuba bg 20x. 😅

6 bln k atas baru start beri mkn ngn baby sbb usus baby still sangat2 lembut x d galakkan d beri mkn sbelum 6 bln tuk elak baby sakit perut @ ususnya sbb baby x pandai ckp lg

Sebaik2nya tunggu sampai 6 bulan.. Kalau nk bagi sikit skrg pun takpa.. bagi bubur nasi kosong yg diblender halus2

Bagi makan sumber buah atau sayur dulu.. Labu rebus, pisang kah.. Kalau kentang melekat sikit..

Kne dpt saranan dr doktor dlu sis. Bru leh bg. Kalau doktor kata ok bru la ok. Sy ada baca.

sy bg rasa sikit² masa 4bln . skrg dah setahun 2 bln . pandai mkn mcm² dah😅

Baby saya dah 6bulan seminggu, baru saya start bg puree ikut 4d-rules 😊

6bulan sis.. Klu skrg usus bby blm brsedia terima mknn lg..

6 bulan umur yang sesuai untuk bagi anak makan.

Saya bg solid food mula anak 6bln genap..