Macam mana korang tidurkan anak korang?

Hi anak saya dah 5 bulan tapi masih tak pandai tidur sendiri. Cara saya tidurkan dia dengan bagi susu direct sampai la dia tertidur. Kalau 3jam mengempeng 3jam la saya duduk mengiring sampai dia lena. Ada cara tak macam mana nak ajar dia tidur sendiri? Mommy sekalian tidurkan anak mcm mana?

8 Balas

baby sy umur 6bln nk berdukung klu tdo pastu klu dia geleng2 kepala tu sy duduk susukn mengempengla smpai tido klu mcm dh lena tu sy bg baring atau buai tp slalunya mmg nk dkt tgn je smpai lenguh tgn.. nk try jgk bg dia tdo sndri salu mlm lah kdg dia blh tdo smbil tepuk2 n gosok2 bdn dia kdg tu dia xnk dia mngis smpaila sy angkat dia kdg stress jgk sb penat tp klu biar lama mngis x elok jgk xtaula terbiasa tdokn dia sblm ni mcm tu ke apa atau mmg ada jnis baby yg nk melekat je ngn maknya tgl kjp or xnmpk sy pn ngis wlpn dgn baba dia..

since anak newborn sy latih anak tido dgn malapkan lampu siap² 30min sebelum tido. just nak bagi dia sign yg waktu tidur nak dekat. pakaikan dia lotion dan urut dgn tenang utk bagi badan dia rehat. then slow² bedung sambil cakap slow²/zikir dan tepuk² badan dia dgn perlahan. dlm 10min dia akan tido. lepas dia dah lena, boleh bukak bedung slow². so far sy buat since newborn sampai 5bulan ni, dia dapat ikut rules ni. takperlu dukung dan dodoi. still every 2 hours dia akan bangun utk df but lepas df, auto tido semula.

Anak sy pon mengempeng sejak lahir smpi skang 6 bulan. Skanag sy susukan dia tdo mengiring. So sy pon dapat tido. Bila die nk susu lg. Sy bg je. (Setiap 2 jam) Biasa 5 bulan dah pandai lepaskan bila dah kenyang. Cuma x sesuai untuk ibu yg tido lasak. Risau terhimpap plak. Sy jenis cepat sedar & tido statik. Alhamdulillah kami berdua lena.

Anak sy 5bulan ngempeng juga. Klau susu dy dah tido lepaskan je. Kalau dy bangun sy biarkan selagi xnangis. Biasa anak sy geleng2 kepala and mulut cakap2 smpi dy terlelap. Tahan telinga sikit la tapi klau dy membebel 😁

kalau cm sy dukong tepok2 terus pengsan.. bile letak dan2 terjaga.. utk waktu siang.. klo malam xyah tepok bg susu df terus sampai esk.. ek ek tgh malam bg susu terus lena..

Kalau saya dia dh tanak ngempeng saya biar je dia atas katil golek" nnti dia bebel tido sendiri pastikan bilik malap laa

sama lah sis 🥲 before dia tidur mmg nak kena direct feeding sampai dia betul2 tertidur

saya dukung dia sambil baca zikir, kadang2x tepuk2x bontot/belakang badan dia.