Assalammualaikum hi kita nak tnya normal ka budak 3 tahun lebih cakap tak terus lagi?? 😢

Anak saya dah 3 tahun 2 bulan boy tapi still cakap tak terus dan normal ke dia tak berminat belajar dia lagi berminat bermain ?

1 Balas

Hai, saya cikgu tadika. Kalau ikutkan fasa perkembangan kanak kanak, sepatutnya kanak kanak 3tahun dah boleh cakap dengan lancar. Kalau tak bercakap langsung tu, boleh refer ke pakar untuk detect masalah. Maybe speech delay atau masalah lain. Biasanya dorang akan diagnos dulu untuk tahu masalah ape. Wallahualam

2mo ago

Dia boleh bercakap maksud saya dia bercakap ada bahasa yang tak terus tapi dia bercakap campor bahasa bby dia bukan semua perkataan sebb lancar,sebb saya ada tanya doktor dia cakap anak saya bukan speech delay dia lebih kepada bercakap tak lancar dan perlu bergaul dngn budak sebaya dia sebb anak saya ni xdak kawan