Tidur bayi 3bulan

Hi, anak saya berusia 3bulan lebih. Waktu tidur dia skrg dah menjadi 6-7jam sometimes. Itu normal ke? Takpe ke kita tak bagi dia susu sebb dia tidur lama sangat. Saya risau dia aka kembung perut. Perlukah saya kejut anak utk susu? Sebab sekarang ni saya hanya bagi susu ikut demand sahaja

8 Balas

Ya. Anak saya pun macam ni. Dia dah masuk fasa sleep through. Tidur dari jam 8 or 9 mlm every night, sehingga ke 6 - 7 pagi baru bangun. Kalau bangun awal pun kul 5 pg gitu. Makin besar ni demand makin kurang tapi kuantiti tu bertambah setiap kali menyusu. Sebelum ni 90ml, jadi 120 ml. Siang anak nap banyak kali. Setip nap tu 45 min - 1 / 2 hour. Then akan bangun menyusu. As long as your baby gain weight and tak ada masalah penghadaman, kira ok lah tu

2y ago

Yeee anak saya sebiji mcm anak awak. Tidur malam sgt lama. Kalau tidur siang 45min,1-2jam. So awk tak kejutkan baby untuk susu ke?

kalau dia tidur lebih dri 2 jam memang kena bg susu jgk wak walaupun dia tgh tidur.. yg penting kena pantau laa jgn tinggal (kalau bg susu fm) sy bt mcm tu laa.. terpaksa kalau dia tidur lebih dri 2 jam.. mmg sumbat je botol susu tu 🤣 yg penting kena pantau dia smpai laa dia hbis mnum..

2y ago

sy pernah ikut demand anak, bg susu time dia nak mmg dia akan meragam teruk.. so, sy setkan 2 jam skli minum bru laa kurang ragam dia tu.. walaupun dia tgh tidur.. mmg akan bg jgk susu

Bby sya pun mcm ni, malam tdur lebih lama dari siang n kurang menyusu malam. Bangun menyusu pun hanya 2 atau 3 kali shaja. Masa tdur siang bby jadi singkat umur ni, selagi perut dia x kembung n ada buang air besar insyallah suma ok.

2y ago

umur 2bulan growth spurt kut , anak sy girl tiap 1jam setengah mintak susu lagi 3onz masa 2bulan smpai kdg termuntah la layankan perut dia 😅 sekarang 3bulan gap 3 4jam baru susu lagi ..

kne kejut bagi susu,ank sy pun siang bnyk tido kdg dy x bgn sampai ptg kne kejut suap susu,mmg dy Lena tp dlm masa sme dy lapar sebernanya tp ngntuk..mlm plk dy Jenis kurang Lena jd bnyk menyusu

Ada sstgh baby umur mcm ni dia dh ada rutin tdo tp sebaiknya kejut anak utk susu paling tidak pun 3-4jam sekali.. sbb skrg nutrien dia hanya susu sahaja.. kalau dh start mkn nt xpa..

kalau siang paling lama 4jam, lebih 4jam sy sua susu. selalu siang dia akan haus walaupun tak mintak susu.. kalau malam sy tunggu dia mintak selalu mmg 6jam juga lah..

2y ago

Siang tidur sekejap je. Kadang 1jam kdg 2 paling lama. Tidur malam paling lama boleh cecah 6-7jam/sometimes

xde mslh pon. ikut demand baby je. tapii ade la 3 jam tu suakan susu. kalau die xnk, sye xpksa pon. kalau die haus die hisap je masa tu.

xde mslh